Planul de buget al administrației Biden include o cerere de 2 miliarde de dolari pentru a consolida economiile din Indo-Pacific și pentru a sprijini partenerii în vederea contracarării Chinei, a declarat John Bass, subsecretar de stat interimar al Departamentului de Stat pentru management și resurse, citat de Reuters.

Joe Biden Foto: Evan Vucci / Associated Press / Profimedia Images

„Competiția noastră cu RPC este neobișnuit de amplă și complexă, ceea ce necesită o abordare diferită de cea a bugetului tradițional”, a declarat Bass reporterilor, adăugând că bugetul include cheltuieli obligatorii pe lângă resursele discreționare pentru a contribui la abordarea „provocării generaționale” reprezentate de China.

Bugetul președintelui american Joe Biden pentru anul fiscal 2024 va fi publicat joi. În timp ce documentul este întotdeauna mai mult o listă de dorințe, și în condițiile unui Congres este divizat, prioritățile președintelui democrat în materie de cheltuieli și venituri vor fi factori-cheie în viitoarele negocieri cu republicanii privind creșterea plafonului de îndatorare, scrie Reuters.

Iată la ce să ne așteptăm de la bugetul lui Biden:

Biden vrea să reducă deficitul cu „aproape 3.000 de miliarde de dolari” în zece ani

Propunerea de buget pe care Joe Biden o va prezenta joi „va reduce deficitul cu aproape 3.000 de miliarde de dolari în următorii zece ani”, a declarat miercuri Karine Jean-Pierre, purtătoarea sa de cuvânt, potrivit AFP.

Ea a precizat că președintele american intenționează să atingă acest obiectiv fără a se atinge de prestațiile sociale și prin creșterea impozitelor „pentru cei bogați și marile corporații, eliminând în același timp cheltuielile inutile pentru interese speciale, cum ar fi giganții farmaceutici și petrolieri”.

Stimularea Medicare cu taxe

Biden speră să majoreze impozitul Medicare pe veniturile de peste 400.000 de dolari de la 3,8% la 5% și să extindă capacitatea guvernului federal de a negocia prețurile medicamentelor pentru a menține solvabilitatea programului de sănătate, a declarat Casa Albă în această săptămână.

Răscumpărări de acțiuni

Biden intenționează să propună cvadruplarea taxei de 1% pe răscumpărările de acțiuni, care a intrat în vigoare în ianuarie, pentru a încuraja companiile să investească în creșterea lor în loc să stimuleze acționarii. Casa Albă a declarat că impozitarea răscumpărărilor nivelează o distorsiune în sistemul fiscal.

Dividendele, au spus ei, sunt impozabile pentru mulți acționari, dar răscumpărările de acțiuni nu au fost impozitate până în acest an. Planul de creștere a impozitului pe răscumpărări ar putea avea dificultăți în a trece de Congresul american, unde republicanii controlează Camera Reprezentanților.

Îngrijirea copiilor, credite fiscale

Biden va relua o prevedere din planul său COVID 2021 care a extins creditul fiscal pentru copii la familiile cu venituri mici și va reintroduce planuri pentru finanțarea federală pentru grădinița.

Siguranța feroviară

Se așteaptă ca bugetul să includă sute de milioane de euro în noi fonduri pentru măsuri de siguranță feroviară după o serie de accidente și deraieri.

Impozitul pe venitul minim al miliardarilor

Se așteaptă ca Biden să își reitereze apelul pentru un impozit minim de 20% pentru gospodăriile cu o valoare mai mare de 100 de milioane de dolari. Casa Albă se referă la aceasta ca la „impozitul minim pe venitul miliardarilor”.

Impozitul ar asigura că cei mai bogați dintre americani nu plătesc o rată de impozitare mai mică decât pompierii și profesorii, a declarat Biden în propunerea sa de buget de anul trecut. Mai multe încercări anterioare ale democraților de a promova o astfel de propunere nu au reușit să avanseze în Congres.