Un istoric olandez a găsit o comoară medievală unică, veche de 1.000 de ani, formată din patru pandantive de aur pentru urechi, două foițe de aur și 39 de monede de argint, a anunțat joi Muzeul Național de Antichități din Olanda (Rijksmuseum van Oudheden), potrivit Reuters.

Lupte la Hoogwoud, 1256Foto: Album - quintlox / Album / Profimedia

Lorenzo Ruijter, în vârstă de 27 de ani, care a declarat pentru Reuters că se ocupă cu vânătoarea de comori de la vârsta de 10 ani, a descoperit comoara în 2021 în micul oraș nordic Hoogwoud, folosind un detector de metale.

„A fost foarte special să descopăr ceva atât de valoros, nu pot descrie cu adevărat. Nu m-am așteptat niciodată să descopăr așa ceva”, a declarat Ruijter, adăugând că a fost greu să păstreze secretul timp de doi ani.

Dar experții Muzeului Național de Antichități au avut nevoie de timp pentru a curăța, cerceta și data obiectele din comoară și au descoperit acum că cea mai tânără monedă poate fi datată în jurul anului 1250, ceea ce i-a făcut să presupună că comoara a fost îngropată atunci.

La acel moment, bijuteriile aveau deja două secole, a declarat muzeul, adăugând că trebuie să fi fost deja „un bun scump și prețuit”.

„Bijuteriile din aur din Evul Mediu sunt extrem de rare în Olanda”, a mai spus muzeul. Deși va rămâne un mister motivul exact pentru care comoara a fost îngropată, muzeul a subliniat că la mijlocul secolului al XIII-lea a existat un război între regiunile olandeze Frieslandul de Vest și Olanda, iar Hoogwoud a fost epicentrul.

Lorenzo a declarat că este posibil ca cineva puternic la acea vreme să fi îngropat obiectele valoroase ca o modalitate de a le proteja , sperând că le va dezgropa după ce va fi din nou în siguranță.

Având în vedere semnificația sa arheologică, comoara a fost împrumutată muzeului care o va expune, dar va rămâne proprietatea oficială a descoperitorului Lorenzo Ruijter.