Peste 1.300 de migranţi au ajuns într-un interval de 24 de ore pe insula italiană Lampedusa dintre Sicilia şi nordul Africii, transmite agenţia italiană de presă ANSA, citată de Agerpres.

Multi dintre migrantii salvati in Mediterana ajung in LampedusaFoto: Ximena Borrazas/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Migranţii originari din Siria, Yemen şi mai multe ţări africane au pornit la bordul unor ambarcaţiuni mici, din oraşul tunisian Sfax, aflat la mai puţin de 190 de km de insulă. Numai de la miezul nopţii până joi dimineaţa, aproape 900 din ei au ajuns în Lampedusa cu 21 de bărci.

Miercuri, alte două ambarcaţiuni cu migranţi se aflau în pericol şi au fost salvate de garda de coastă, care a preluat 38 de oameni de la bord, apoi alţi 20 din apele Mediteranei. În cursul celei de-a doua operaţiuni a fost recuperat şi cadavrul unei tinere.

Mulţi migranţi încearcă în continuare să ajungă din Tunisia sau Libia în Lampedusa, Malta, Sicilia sau în peninsula italiană, deşi recent o astfel de tentativă a avut consecinţe tragice.

Garda de coastă italiană a fost criticată în ultimele zile pentru că nu a intervenit în ajutorul unui vas pornit din Turcia la sfârşitul lui februarie, care s-a răsturnat în apropierea coastei regiunii Calabria din Italia.

Procuratura anchetează în prezent evenimentele care au dus la moartea a aproape 70 de migranţi.

Italia ia noi măsuri împotriva fluxurilor de migranți

Înspre sfârșitul lunii trecute parlamentul italian a aprobat joi o hotărâre de guvern care limitează acţiunile navelor cu migranţi la bord și permite confiscarea lor.

Conform reglementării, navele trebuie să ceară „fără întârziere” permisiunea de a intra într-un port după ce salvează migranţi din Marea Mediterană, fără a mai căuta alte ambarcaţiuni cu refugiaţi.

Anterior, navele folosite de organizaţii neguvernamentale navigau timp de mai multe zile în larg, efectuând frecvent serii de operaţiuni de salvare înainte de a se îndrepta spre nord, către Italia.

Noua lege prevede amenzi de până la 50.000 de euro pentru comandanţii care nu respectă procedura, precum şi confiscarea navelor în caz de repetare a abaterilor.

„Dacă imigraţia nu este controlată, creează exploatare, muncă forţată, muncă ilegală. Dacă imigraţia nu este controlată, creează enclave de ilegalitate şi infracţiuni, provocând un sentiment de insecuritate socială”, a argumentat în parlament Nicola Molteni, subsecretar de stat în ministerul de interne.

Noua lege face parte din eforturile guvernului de la Roma de a limita activităţile despre care premierul Giorgia Meloni afirmă că încurajează migranţii să rişte traversarea pe mare, din Africa de Nord în Italia.

Măsurile împotriva migrației ilegale au fost o componentă centrală a platformei electorale cu care Meloni a câștigat alegerile din luna septembrie a anului trecut.