Israelieni care protestează împotriva reformelor judiciare promovate de guvernul dreptei dure au blocat joi autostrada care duce la aeroportul principal al ţării pentru a perturba o călătorie a premierului Benjamin Netanyahu în străinătate şi vizita secretarului apărării al Statelor Unite, transmite Reuters. Prim-ministrul Israelului a fost nevoit să-și amâne plecarea în Italia.

Protestarii au blocat autostrada spre aeroportul din Tel AvivFoto: Ilia Yefimovich / DPA / Profimedia Images

Manifestanţii au blocat joi una dintre intrările în aeroportul din Tel Aviv pentru a împiedica deplasarea oficială a premierului Benjamin Netanyahu în Italia, unde are programată o întâlnire cu şefa guvernului italian Giorgia Meloni, potrivit EFE, preluată de Agerpres.

Protestatarii care fluturau steaguri au blocat cu mașinile drumul principal care duce spre zona de plecări, notează și Al Jazeera, în timp ce poliția a împărțit amenzi de circulație.

Poliția a împărțit amenzi de circulație în timp ce protestatarii țineau pancarte pe care scria "Dictator: nu te întoarce". Ofițerii de securitate au putut fi văzuți împingând și bruscând demonstranți.

Protestarii s-au așezat pe mijlocul autostrăzii și s-au sărutat, sfidând poliția.

„Dictator: nu te întoarce”

Radiodifuzorul public israelian Kan a relatat că Netanyahu va zbura cu elicopterul spre aeroport, ocolind protestatarii care țineau pancarte pe care scria „Dictator: nu te întoarce” în timp ce încercau să îl împiedice să părăsească țara.

Criticii spun că reformele vor submina democrația, iar guvernul afirmă că schimbările planificate sunt mai bune pentru electorat.

Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, a trebuit să-şi ajusteze joi programul vizitei sale în Israel, schimbând ora şi locul de întâlnire cu autorităţile israeliene din cauza protestelor antiguvernamentale.

„La solicitarea Ministerului israelian al Apărării, locul de desfăşurare a întâlnirilor bilaterale ale ministrului Austin joi, la Tel Aviv, cu liderii israelieni va fi transferat de la Ministerul Apărării într-un loc din apropierea aeroportului”, a confirmat pentru EFE o sursă din cadrul Ambasadei SUA în Israel.

Netanyahu și-a amânat zborul cu o oră

Biroul premierului israelian a indicat că Netanyahu şi-a amânat cu o oră zborul spre Roma, programat iniţial pentru ora locală 13:00 (11:00 GMT), pentru a se întâlni cu Austin pe acelaşi aeroport, având în vedere imposibilitatea de a se întâlni în altă parte din cauza protestelor.

Această modificare de program a intervenit pentru că oficialii israelieni „au insistat ca locul întâlnirii să fie schimbat” din cauza „protestelor planificate în apropierea sediului Ministerului Apărării”, a explicat misiunea diplomatică americană.

Astfel, cei doi s-au întâlnit la sediul Israel Aerospace Industries, o companie militară de stat, situată în apropierea aeroportului.

Austin, care se află joi în Israel după vizite efectuate în Iordania şi Egipt, va avea, de asemenea, o întâlnire bilaterală cu omologul său israelian, Yoav Gallant.

Israelienii protestează de săptămâni bune

Sute de mii de israelieni ies în stradă în fiecare săptămână pentru a protesta împotriva reformei justiției promovate de coaliţia de guvernare din Israel, cea mai de dreapta din istoria ţării.

Potrivit criticilor, planul ar submina independenţa justiţiei în ţară şi ar pune capăt separării puterilor în stat în cadrul democraţiei liberale israeliene.

Mişcările împotriva acestei reforme judiciare au convocat pentru joi o nouă zi de proteste în întreaga ţară, inclusiv măsuri de nesupunere civică, cum ar fi blocarea drumurilor, ceea ce ar putea duce la paralizarea circulaţiei în Israel.