Marea Britanie a prezentat detaliile unui proiect de lege care interzice intrarea azilanţilor sosiţi în ambarcaţiuni mici care traversează Canalul Mânecii, transmit Reuters și Agerpres.

Premierul britanic Rishi SunakFoto: Leon Neal / AFP / Profimedia Images

Unele organizaţii caritabile consideră că vor fi anulate şi incriminate eforturile a mii de refugiaţi autentici.

Premierul britanic Rishi Sunak a anunţat oprirea bărcilor cu migranţi ca una din cele cinci priorităţi ale guvernului său, după ce numărul migranţilor sosiţi pe coasta sudică a Angliei a crescut anul trecut la peste 45.000, iar 90% din aceştia au cerut azil.

Conform noii legislaţii, tuturor celor ajunşi în Marea Britanie pe această cale li se va interzice să depună cereri de azil; ei vor fi deportaţi fie înapoi în ţările de origine, fie în aşa-numite terţe state sigure.

Reglementarea va permite detenţia migranţilor ilegali fără posibilitate de eliberare pe cauţiune sau recurs judiciar în primele 28 de zile, până când vor putea fi deportaţi, iar deportarea nu va mai putea fi blocată prin invocarea legilor împotriva sclaviei, a explicat ministrul de interne, Suella Braverman.

Ea a declarat marţi parlamentului de la Londra că, „pentru un guvern, a nu reacţiona la valurile de migranţi ilegali care ne încalcă frontierele ar însemna să trădeze voinţa poporului pe care am fost aleşi să îl slujim”.

Organizaţia caritabilă Consiliul pentru Refugiaţi a afirmat că legea îi va lăsa pe refugiaţii autentici „închişi în stare de mizerie” şi a comparat abordarea guvernului cu cea a unor „state autoritare”, cum ar fi Rusia, care s-a retras din tratatele internaţionale privind drepturile omului.

Convenţia Naţiunilor Unite privind refugiaţii asigură o cale pentru audierea corectă a celor care solicită azil, indiferent pe ce cale sosesc.

Braverman a susţinut că guvernul din care face parte este convins de compatibilitatea noii legi cu obligaţiile internaţionale.

Autorităţile aprobă doar circa două treimi din cererile de azil sau de alte forme de protecţie umanitară ale celor sosiţi în Regatul Unit în ambarcaţiuni mici sunt aprobate. Şefa internelor a arătat că legea va introduce o limită anuală pentru numărul de refugiaţi cărora li se va acorda drept de reşedinţă pe căi sigure şi legale.

În 2022, numărul de cereri de azil în Regatul Unit a ajuns la 75.000, recordul ultimilor 20 de ani, însă sub media Uniunii Europene. Germania a primit anul trecut peste 240.000 de astfel de solicitări.

Opoziţia şi organizaţiile caritabile au exprimat îndoieli că noile planuri guvernamentale vor fi mai eficiente decât încercările anterioare de a-i descuraja pe cei care traversează Canalul Mânecii.

„Avem nevoie de acţiuni serioase pentru a opri traversările periculoase cu bărci, care pun în pericol vieţi şi subminează securitatea frontierelor”, a declarat Yvette Cooper, purtătoare de cuvânt a Partidului Laburist (de opoziţie) pentru afaceri interne.

Anul trecut, fostul premier conservator Boris Johnson a aprobat un acord pentru trimiterea a mii de refugiaţi în Ruanda, la peste 6.000 de kilometri de Regatul Unit. Prima cursă aeriană pentru deportare a fost blocată de o decizie de ultim moment a Curţii Europene pentru Drepturile Omului. În decembrie, Înalta Curte din Londra a decis că demersul autorităţilor britanice este legal; oponenţii încearcă însă să facă apel.

Braverman a informat parlamentul că discută cu instanţa europeană pentru drepturile omului pentru a evita „abuzul” de sentinţe de suspendare a viitoarelor deportări de migranţi.

Pentru alegătorii britanici, controlul imigraţiei este a treia problemă ca importanţă, după economie şi gestionarea sistemului naţional de sănătate, conform unui sondaj efectuat de YouGov în noiembrie anul trecut; 87% din cetăţeni sunt de părere că guvernul nu controlează bine migraţia.