Coreea de Sud a anunţat luni un plan pentru a despăgubi victimele muncii forţate din timpul războiului împotriva Japoniei, cu care Seulul doreşte să-şi întărească legăturile în faţa tensiunilor cu Phenianul, notează AFP.

Steag Coreea de SudFoto: DreamsTime / Robwilson39

Coreea de Sud şi Japonia sunt aliaţi importanţi ai Statelor Unite în regiune, însă relaţiile lor bilaterale sunt tensionate de mult timp din cauza brutalei legi coloniale impuse de Japonia în Coreea între 1910 şi 1945.

Potrivit statisticilor de la Seul, în jur de 780.000 de coreeni au fost supuşi la muncă forţată în cei 35 de ani de ocupaţie japoneză, între 1910-1945, fără a număra şi femeile reduse la sclavie sexuală de trupele japoneze.

Şeful diplomaţiei de la Seul, Park Jin, a anunţat crearea unei fundaţii sud-coreene pentru a despăgubi victimele şi familiile acestora, fără implicarea directă a Japoniei.

El a spus că "speră că Japonia va răspunde pozitiv la decizia noastră majoră de astăzi, prin contribuţii voluntare din partea companiilor japoneze şi scuze complete".

În Japonia, media au raportat anterior că companiile pot face donaţii voluntare, în timp ce Tokyo ar urma să-şi exprime regretele în problema muncii forţate, aşa cum a făcut deja în trecut.

Tokyo insistă pe faptul că un tratat din 1965, care a dus la restabilirea relaţiilor diplomatice şi la un pachet de 800 milioane de dolari în subvenţii şi credite cu dobânzi mici, a reglat toate revendicările dintre cele două ţări legate de perioada colonială.

Noul plan al guvernului de la Seul prevede să încredinţeze unei fundaţii locale sarcina de a accepte donaţii de la marile companii sud-coreene - care au beneficiat de reparaţii acordate de Japonia în 1965 - pentru a despăgubi victimele.

Ministrul de externe a apreciat acest acord istoric drept esenţial pentru îmbunătăţirea legăturilor dintre Tokyo şi Seul.

"Cooperarea dintre Coreea şi Japonia este foarte importantă în toate domeniile diplomaţiei, economiei şi securităţii, în contextul actual de gravă situaţie internaţională şi de criză globală dificilă", a declarat el.

"Cred că trebuie rupt cercul vicios pentru binele popoarelor la nivelul interesului naţional, mai degrabă decât să lăsăm astfel relaţiile noastre încordate pentru mult timp" în continuare, a adăugat Park Jin. (Agerpres)

(foto articol: ©Robwilson39|Dreamstime.com)