Câteva mii de membri ai forţelor de ordine spaniole au manifestat sâmbătă la Madrid, alături de lideri de dreapta, împotriva unui proiect de reformă care vizează în special suprimarea interdicţiei de utilizare fără autorizaţie a imaginilor cu agenţi, relatează AFP.

Polițiștii au protestat la Madrid împotriva modifcări unei controversate legiFoto: Alberto Ortega / Zuma Press / Profimedia

Prefectura din capitala spaniolă a estimat la 4.000 numărul de manifestanţi reuniţi în faţa Camerei Deputaţilor, unde o propunere de lege a partidelor de stânga este în curs de examinare preliminară pentru a modifica un text controversat privind securitatea adoptat în 2015, când dreapta guverna ţara.

„Colegii mei sunt filmaţi şi cu ei se difuzează clipuri video manipulate şi deformate pe reţelele sociale, cu viralitate, care se pot dovedi mortale pentru viaţa lor personală", a declarat Miguel Gomez, preşedinte al Jusapol, organizaţie care a convocat manifestaţia şi care reuneşte principalele sindicate din poliţie şi Garda civilă (jandarmerie).

În spatele unei banderole cu mesajul „această lege ne pune pe toţi în pericol", sindicaliştii au defilat în prezenţa liderilor Partidului Popular (dreapta), principalul partid de opoziţie, precum şi ai partidului de extremă-dreaptă Vox.

Supranumit „legea căluşului" de către critici, textul spaniol din 2015 sancţionează „utilizarea neautorizată" de imagini cu forţele de ordine „care pot pune în pericol securitatea personală sau profesională a agenţilor, instalaţii protejate sau succesul unei operaţiuni, cu respectarea dreptului fundamental la informaţie".

Amenzile pot oscila între 600 şi 10.400 de euro.

Această lege a fost însă respinsă la sfârşitul lui 2020 de Tribunalul constituţional, care a considerat că este „neconstituţional" să obligi pe cineva să ceară o autorizaţie pentru a utiliza imagini cu forţele de ordine.

Această decizie a determinat mai multe partide de stânga, aliaţi parlamentari ai guvernului socialist al lui Pedro Sanchez, să propună o reformă a acestui text.