Coreea de Nord a acuzat sâmbătă SUA de ceea ce a numit colapsul sistemelor internaţionale de control al armelor şi a afirmat că armele nucleare ale Phenianului sunt răspunsul potrivit pentru a asigura echilibrul de putere în regiune, relatează Reuters.

Kim Jong UnFoto: STR / AFP / Profimedia

„Peninsula Coreea se transformă în cel mai mare butoi cu pulbere din lume şi într-un câmp de exersare a războiului din cauza unei scheme de expansiune militară condusă de SUA şi de cei care o urmează”, a afirmat Ministerul său de Externe într-u comentariu transmis de agenţia de ştiri de stat KCNA.

Ultimele mişcări ale Coreei de Sud şi ale Japoniei au arătat că o concentrare de forţe ale SUA şi aliaţilor săi depăşeşte limita de pericol şi nu poate fi tolerată, a adăugat sursa citată.

Comentariile au apărut după ce SUA şi Coreea de Sud au anunţat vineri că intenţionează să efectueze exerciţii militare la scară mare între 13 şi 23 martie pentru a întări postura defensivă combinată a aliaţilor, axându-se inclusiv asupra a ceea ce au numit agresiunea nord-coreeană.

Coreea de Nord susţine că astfel de exerciţii militare comune reprezintă o dovadă că SUA şi aliaţii lor sunt ostili şi vizează o schimbare de regim în Coreea de Nord. (Sursă Agerpres)