Confederaţiile sindicale japoneze solicită ca muncitorii să beneficieze de cea mai mare majorare salarială din ultimii 25 de ani, a transmis Japanese Trade Union Confederation, într-un moment în care atât Guvernul de la Tokyo, cât şi Banca Centrală a Japoniei au îndemnat firmele să majoreze salariile angajaţilor pentru a susţine economia, scrie Reuters.

Tokyo, JaponiaFoto: Gavin Hellier / robertharding / Profimedia Images

În cadrul negocierilor salariale de primăvară, denumite „shunto" în Japonia, un sondaj derulat în rândul a aproximativ 2.000 de sindicate din întreaga ţară arată că, pentru acest an, este cerută o majorare salarială medie de 4,49%. Este pentru prima dată după anul 1998 când sindicatele japoneze solicită o majorare salarială mai mare de 4%.

Angajaţii din cea de-a treia economie a lumii au fost încurajaţi de apelurile exprimate de către diverşi decidenţi care au cerut majorarea salariilor pentru a putea susţine revenirea economică fragilă de după pandemie, care este ameninţată de faptul că inflaţia este la cel mai ridicat nivel din ultimele patru decenii, scrie Reuters, conform Agerpres.

Japanese Trade Union Confederation, organizaţie denumită în mod colocvial drept „Rengo", este cea mai mare confederaţie sindicală japoneză, ce reprezintă aproximativ şapte milioane de angajaţi. Chiar dacă cei care lucrează în cadrul micilor firme, cei cu contracte de muncă temporare şi cei care nu sunt membri de sindicat beneficiază de majorări salariale mai reduse, cifra rezultată la finalul negocierilor anuale dintre JTUC şi Japan Business Federation este considerată un indicator de referinţă pentru tendinţele salariale din întreaga Japonie.

Potrivit JTUC, sindicatele şi companiile au convenit, anul trecut, asupra unei majorări salariale medii de 2,07%, mai mare decât în anii precedenţi, dar sub ceea ce a solicitat premierul Fumio Kishida drept o majorare semnificativă pentru a stimula creşterea economică.