Preşedintelui Biden i-a fost îndepărtată o mică leziune cutanată de pe piept, care s-a dovedit a fi ţesut canceros, în timpul examenului fizic de luna trecută şi "nu mai este necesar niciun alt tratament", a anunţat vineri medicul de la Casa Albă, potrivit News.ro.

Joe Biden Foto: Evan Vucci / Associated Press / Profimedia Images

Ţesutul a fost extirpat în timpul unei proceduri la Centrul Medical Militar Walter Reed National din Maryland, în data de 16 februarie, şi a fost trimis pentru biopsia obişnuită, a informat doctorul Kevin O'Connor într-o scrisoare publicată vineri de Casa Albă. Testele au confirmat că leziunea era un carcinom bazocelular, cea mai frecventă formă de cancer de piele, anunţă medicul.

"Toate ţesuturile canceroase au fost îndepărtate cu succes", a precizat O'Connor.

O'Connor a explicat că leziunile de carcinom bazocelular nu se răspândesc de obicei aşa cum se întâmplă cu unele cancere de piele mai grave, precum melanomul sau carcinomul cu celule scuamoase. El a mai spus că locul biopsiei s-a "vindecat frumos" şi că medicii vor continua să monitorizeze pielea preşedintelui.

Prima-doamnă Jill Biden a avut, de asemenea, unele leziuni pe piept şi pe faţă îndepărtate chirurgical, în luna ianuarie. Două dintre leziuni au fost confirmate ca fiind carcinom bazocelular, iar o alta a fost trimisă pentru teste suplimentare. O'Connor a spus, de asemenea, la momentul respectiv, că procedura a îndepărtat cu succes toate ţesuturile canceroase.

Numai în Statele Unite, se estimează că aproximativ 2 milioane de americani sunt diagnosticaţi cu carcinom bazocelular în fiecare an, potrivit Academiei Americane de Dermatologie, arată CBS News. Prin depistare şi tratament precoce, aproape toate carcinoamele bazocelulare pot fi îndepărtate cu succes şi fără complicaţii, potrivit Fundaţiei pentru Cancer de Piele. Însă fără un tratament prompt, tumora poate creşte, devenind mai periculoasă şi necesitând un tratament mai amplu.

Joe Biden a petrecut aproximativ trei ore la Walter Reed pentru vizita medicală de rutină de luna trecută, când a fost îndepărtată leziunea. O'Connor a declarat atunci că preşedintele în vârstă de 80 de ani rămâne "apt pentru serviciu" şi "îşi execută pe deplin toate responsabilităţile fără nicio restricţie".

Preşedintele nu a prezentat niciun simptom de "COVID lung" după ce a contractat coronavirusul vara trecută, iar fibrilaţia sa atrială rămâne stabilă, a spus O'Connor. Joe Biden continuă să ia medicamente pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge şi pentru a-şi gestiona colesterolul, potrivit medicului.