Partidul IYI, de dreapta din Turcia, a aruncat vineri o alianță a opoziției împotriva președintelui Tayyip Erdogan în turbulențe, când a părăsit blocul din cauza dezacordului asupra candidatului la alegerile prezidențiale programate peste două luni, potrivit Reuters.

Ekrem Imamoglu, primarul IstanbululuiFoto: Arnaud Andrieu / Sipa Press / Profimedia Images

Divizarea publică, după luni de discordie, a avut loc după ce Erdogan a declarat săptămâna aceasta că alegerile vor avea loc la 14 mai, în ciuda criticilor aduse răspunsului guvernului său la cutremurele devastatoare de luna trecută din sud-estul Turciei.

Vorbind la sediul partidului din Ankara, liderul IYI, Meral Aksener, a declarat că celelalte cinci partide din alianță l-au propus pe Kemal Kilicdaroglu, liderul Partidului Republican al Poporului (CHP), drept candidat la președinție.

Dar Aksener a declarat că partidul ei, al doilea ca mărime din alianță, nu va "ceda" la presiuni pentru a-l accepta. În schimb, ea i-a propus ca și candidați pe primarii din Istanbul și Ankara, ambii din partea CHP, afirmând că sondajele de opinie arată că aceștia ar câștiga cu o diferență mare în fața lui Erdogan.

"Începând de ieri, "Masa celor șase" (partidele de opoziție) și-a pierdut capacitatea de a reflecta voința poporului în deciziile sale", a declarat ea, semnalând ieșirea partidului său din alianță.

"Nu mai este o platformă prin care se poate discuta despre potențialii candidați, ci o masă care lucrează pentru a pune ștampila pe un singur candidat", a mai spus ea.

Aksener a declarat că națiunea îl cere pe primarul din Istanbul, Ekrem Imamoglu, și pe primarului din Ankara, Mansur Yavas, să își facă "datoria", sugerând să se prezinte drept candidați - o ofertă pe care cei doi au părut ulterior să o refuze.

Într-un videoclip postat pe rețelele de socializare la câteva ore după anunțul lui Aksener, Kilicdaroglu a semnalat că mai multe partide se vor alătura alianței lor, spunând că "masa trebuie să se extindă".

"Jocurile politice, impolitețea și discursurile de tip Erdogan nu își au locul la această masă", a spus el, într-un răspuns aparent la Aksener.