Regele Charles al III-lea și soția sa Camilla se vor deplasa în Franța și Germania între 26 și 31 martie pentru primele lor vizite de stat pentru a „celebra relația” dintre Marea Britanie și cele două țări, a anunțat vineri Palatul Buckingham, citat de AFP.

Regele Charles al III-leaFoto: Paul Ellis/WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

Călătoria, dominată de probleme de mediu, reprezintă prima lor deplasare în străinătate de când Charles, în vârstă de 74 de ani, a devenit rege pe 8 septembrie.

În calitate de prinț moștenitor, el a efectuat deja 34 de vizite oficiale în Franța și 28 în Germania.

„Această vizită va celebra relația Marii Britanii cu Franța și Germania, marcând istoria, cultura și valorile noastre comune”, a declarat Palatul Buckingham într-un comunicat.

„De asemenea, va oferi o oportunitate de a privi spre viitor și de a demonstra numeroasele moduri în care Marea Britanie lucrează în parteneriat cu Franța și Germania”, a continuat Palatul, citând lupta împotriva încălzirii globale și răspunsul la conflictul din Ucraina.

Charles al III-lea, care vorbește franceza, și Camilla se vor afla în Franța între 26 și 29 martie. La Paris, ei vor participa, alături de președintele Emmanuel Macron și de soția sa Brigitte, la o ceremonie de comemorare la Arcul de Triumf. Regele va ține un discurs în Senat.

Un banchet de stat este planificat la Château de Versailles în onoarea lor pe 27 martie. Pe 28 martie, Charles și Camilla vor călători la Bordeaux, în sud-vest. Regele va vizita zonele devastate de incendiile din vara anului trecut și va vizita o podgorie ecologică.

Refugiații și tehnologiile verzi

În Germania, între 29 și 31 martie, cuplul regal va vizita Berlinul și Hamburgul. Charles al III-lea va ține un discurs în Bundestag, parlamentul federal german. El se va întâlni cu refugiați care au sosit recent din Ucraina.

La Hamburg, regele, care este pasionat de dezvoltarea durabilă, va discuta despre tehnologiile verzi.

Primele vizite de stat ale lui Charles al III-lea vor avea loc cu câteva săptămâni înainte de încoronarea sa, la 6 mai, la Westminster Abbey. Ele vor avea loc la câteva zile după prima vizită în Franța a șefului guvernului britanic, Rishi Sunak, la 10 martie.

Ultima vizită a lui Charles în Franța în calitate de prinț moștenitor a avut loc în 2019, când a participat la o slujbă la catedrala Bayeux pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a debarcării din Normandia.

Vizita a fost descrisă de The Times ca fiind „o încercare de a construi punți cu vecinii europeni ai Marii Britanii după Brexit”.

Elisabeta a II-a, care era vorbitoare de franceză și francofilă, a efectuat cinci vizite de stat în Franța în timpul domniei sale, pe lângă numeroasele vizite private.