Finlanda a intrat în recesiune în ultimul trimestru al anului 2022, cu o scădere de 0,6% a produsului intern brut, în timp ce economia suedeză a scăzut și ea (-0,2%), potrivit statisticilor oficiale publicate marți și citate de AFP.

Ministrii de Externe ai Finlandei si Suediei alaturi de Jens StoltenbergFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Acesta este al doilea trimestru consecutiv de scădere a PIB-ului față de trimestrul precedent în Finlanda, definiția obișnuită a recesiunii pentru economiști, după o scădere de 0,1% în trimestrul al treilea, potrivit cifrelor revizuite.

Membră a zonei euro de la crearea monedei unice, economia finlandeză a suferit din cauza accelerării inflației (8,4%, potrivit ultimelor din ianuarie) și a consecințelor economice ale războiului din Ucraina, potrivit biroului național de statistică.

„Atacul Rusiei asupra Ucrainei și ritmul rapid al inflației au slăbit încrederea în viitor atât în rândul consumatorilor, cât și al liderilor de afaceri”, a comentat Statistics Finland într-un comunicat.

„Aceste așteptări mai scăzute au început să se materializeze în a doua jumătate a anului, cu o scădere a PIB-ului și a consumului privat”, a precizat biroul.

Cu toate acestea, în 2022, economia finlandeză a crescut cu 2% față de 2021.

În timp ce Suedia nu a suferit două contracții economice consecutive, economia acestei țări s-a contractat și în trimestrul al patrulea, potrivit biroului național SCB.

PIB-ul suedez a scăzut cu 0,2% în trimestrul al patrulea față de trimestrul anterior, în loc de declinul de 0,6% din estimarea preliminară publicată la începutul lunii februarie.

„Declinul este resimțit în mai multe sectoare ale economiei, cu scăderi mari în investițiile private și în consumul gospodăriilor", a declarat Jessica Engdahl, un responsabil cu conturile naționale, într-un comunicat.

În 2022, Suedia - care nu este membră a zonei euro - a înregistrat totuși o creștere de 2,6%, potrivit SCB.

Banca centrală suedeză se așteaptă ca PIB-ul să scadă cu 1,1% în acest an, în linie cu media europeană, potrivit ultimelor sale previziuni publicate la începutul lunii februarie.

În Finlanda, guvernul și banca centrală prevăd o mică recesiune în 2023, de aproximativ 0,2% în ritm anual, înainte de o revenire la creștere în 2024 și 2025, potrivit ultimei lor previziuni din decembrie.

Dependente în mare măsură de exporturi, economiile nordice sunt mai sensibile la condițiile economice mondiale.