Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei nu au oprit războiul, dar, oficial, nici nu e acesta scopul. Pentru că nu ar fi realist. „Sancțiunile au drept obiectiv slăbirea capacității Rusiei de a finanța războiul și vizează în mod specific elita politică, militară și economică responsabilă de invazie”, e linia oficială a Bruxelles-ului.

Sanctiuni împotriva RusieiFoto: GoodIdeas / Alamy / Alamy / Profimedia

Fără ele, în schimb, situația de pe câmpul de luptă ar fi fost cu totul alta, cred experții. Din păcate, la fel ca războiul în sine, și războiul sancțiunilor e tot de lungă durată. Și dacă ne gândim că mare parte din economia rusă e alimentată de banii din exporturile de energie și că cele mai dure sancțiuni din acest domeniu urmează să-și facă simțite efectele, greul abia începe pentru alimentarea mașinăriei de război asmuțite de Putin asupra țării vecine.

Sunt sancțiuni comerciale, sub formă de restricții la importuri sau exporturi, cele mai importante două categorii fiind interzicerea exporturilor de tehnologii către Rusia (semiconductori, produse software, piese de schimb etc.) și restricțiile pe importurile energetice, deși aici lista de excepții, plafoane, termene și condiții e lungă și amețitoare (o explică UE aici).

Citește mai departe pe Panorama.ro