Genevieve Lhermitte, o femeie din Belgia care și-a ucis fiul și cele patru fiice cu vârste între trei și 14 ani, a fost eutanasiată, la 16 ani de la comiterea crimelor care au șocat Belgia, scrie BBC.

Genevieve LhermitteFoto: YVES HERMAN / AFP / Profimedia

Crimele au fost comise în 28 februarie 2007, când Genevieve Lhermitte avea 40 de ani. Femeia al cărei soț era plecat din țară - le-a tăiat gâtul, cu un cuțit de bucătărie, celor cinci copii ai săi - un băiat și patru fete cu vârste cuprinse între 3 și 14 ani.

Crimele s-au petrecut în casa familiei din orașul Nivelles, conform Daily Mail. După ce și-a ucis copiii, femeia a încercat să se sinucidă, dar tentativa ei a eșuat.

Crimele care au șocat Belgia

În ziua în care a comis crimele, Lhermitte ar fi furat două cuțite dintr-un magazin, apoi a mers acasă și a gătit pentru masa de prânz. După ce a mâncat alături de copiii săi, femeia a încuiat ușa casei sale și i-a ucis pe micuți - Yasmine (14 ani), Nora (12 ani), Myriam (10 ani), Mina (7 ani) și Mehdi (3 ani).

Ea a susținut în fața instanței că și-a omorât copiii pentru că se simțea „disperată și prizonieră” în propria casă.

„Am pierdut toți copiii din vina mea. Nu au meritat ​​niciodată asta. Voi suferi până la sfârșitul zilelor mele, aceasta este pedeapsa mea”, a spus femeia în fața instanței.

În 2008, Lhermitte a fost condamnată la închisoare pe viață, iar din 2019 ea se afla într-un spital de psihiatrie.

Un „gest simbolic de respect pentru copiii ei”

În 28 februarie 2023, la 16 ani de la comiterea crimelor, femeia, acum în vârstă de 56 de ani, a ales să moară. „Această procedură specifică a fost urmată de Lhermitte, care a primit diverse opinii medicale”, a spus avocatul ei.

Psihologul Emilie Maroit a declarat, pentru canalul RTL-TVI, că, probabil, Lhermitte a ales să moară în 28 februarie deoarece a vrut să facă un „gest simbolic de respect pentru copiii ei”. „Se poate să-și fi dorit să termine ceea ce a început, pentru că, practic, a vrut să-și pună capăt vieții după ce și-a ucis copiii”, a spus Maroit.

În Belgia, legea le permite oamenilor să aleagă să fie eutanasiați dacă se consideră că au suferințe psihice „insuportabile”, care nu pot fi vindecate. Persoana respectivă trebuie să fie conștientă de decizia sa și „să își poată exprima dorința într-o manieră motivată și consecventă”.