Rosalia Messina Denaro, sora liderului mafiot arestat recent, a fost arestată vineri sub acuzaţia de asociere cu o organizaţie mafiotă, a anunţat poliţia italiană, conform Reuters.

Matteo Denaro, arestat in ItaliaFoto: Vincenzo Nuzzolese/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Matteo Messina Denaro a fost cel mai căutat om din Italia până la arestarea sa în 16 ianuarie, după ce a reuşit să le scape oamenilor legii timp de 30 de ani.

El are mai multe sentințe de închisoare pe viaţă după ce a fost găsit vinovat de o listă lungă de crime şi de alte infracţiuni.

Arestarea sorei liderului mafiot este rezultatul investigaţiei care a dus la capturarea fratelui său, au anunţat Carabinieri.

Anchetatorii au avut mult timp suspiciuni că Matteo Messina Denaro a putut să se ascundă de autorităţi pentru că a fost ajutat de membri ai familiei şi de puternica loialitate din organizaţia pe care o conducea.

Cum a fost prins temutul „Diabolik”

Messina Denaro, în vârstă de 60 de ani, a fost surprins chiar lângă o clinică privată din Palermo împreună cu un complice. Surse judiciare spuneau în ianuarie, la momentul prinderii lui Denaro, că acesta mergea regulat la respectiva clinică, după ce anul trecut se operase de cancer. Boala „este unul dintre evenimentele din viața unui individ (fugar) care îl obligă să iasă la iveală”, declara procurorul din Palermo, Paolo Guido, într-o conferință de presă.

După ce a primit un pont că era bolnav, poliția s-a concentrat pe Messina Denaro, eliminând alți potențiali suspecți cu vârstă și boli similare, parțial verificând baza de date a sistemului național de sănătate.

Până la urmă, bărbatul cunoscut drept „U Siccu” (cel slăbănog) sau „Diabolik” (personaj de benzi desenate italian) nu a rezistat și nu a încercat să scape, a declarat procurorul șef de la Palermo, Maurizio de Lucia.

„Am prins un fugar foarte periculos fără a fi nevoie să folosim violența, nici măcar nu a fost nevoie să folosim cătușe”, a spus el.

Ofițerii au găsit un bărbat care arăta bine îngrijit, în stare de sănătate aparent bună, cu un ceas de lux în valoare de 35.000 de euro. În imaginile poliției, Messina Denaro a fost văzut purtând o jachetă maro căptușită cu blană, ochelari și o căciulă de lână maro cu alb.

Chiar dacă poliția și magistrații nu știau cum arată Messina Denaro - în afară de imaginile generate de computer care se bazau pe fotografii vechi de zeci de ani - a fost imediat clar că au arestat omul potrivit.

„Privindu-l, nu era nimic de confirmat, el era cel pe care ne așteptam să-l găsim”, a spus colonelul Lucio Arcidiacono, un alt șef al forțelor speciale al poliției carabinieri.

Cine este Messina Denaro

Procurorul șef de Lucia a spus că Messina Denaro și-a petrecut viața ascuns în diferite părți ale Italiei, dar cel mai recent a rămas în provincia natală Trapani, în vestul Siciliei, și în capitala regională a insulei, Palermo.

Denaro a fost condamnat în lipsă la închisoare pe viață pentru rolul său în asasinarea în 1992 a faimoșilor procurori Giovanni Falcone și Paolo Borsellino care cercetau activitățile mafiei.

El se confruntă, de asemenea, cu o condamnare la închisoare pe viață pentru rolul său în atacurile cu bombă ce au avut loc în anul următor în Florența, Roma și Milano, 10 persoane pierzându-și viața în urma acestora.

În luna septembrie a anului trecut poliția italiană a declarat că Denaro încă emite ordine privind activitățile mafiei în jurul orașului Trapani din vestul Siciliei, zonă considerată încă „fortăreața” sa regională în pofida absenței sale îndelungate din spațiul public.

Denaro, cunoscut sub porecla de „Diabolik”, și-a câștigat reputația de asasin brutal după ce l-a ucis pe un șef mafiot rival din Trapani si după strangularea iubitei acestuia, care era însărcinată în trei luni.

El a devenit șeful Cosa Nostra după capturarea lui Bernardo Provenzano în aprilie 2006 și a lui Salvatore Lo Piccolo, în noiembrie 2007.