Oamenii de ştiinţă din Japonia au localizat epava lui USS Albacore, unul dintre cele mai de succes submarine americane din Al Doilea Război Mondial, în largul insulei Hokkaido, unde acesta s-a scufundat după ce s-a lovit de o mină în noiembrie 1944.

Căutări sub apăFoto: Noriaki Sasaki / AP / Profimedia

Marina Statelor Unite a confirmat că epava descoperită în largul insulei japoneze Hokkaido este cea a submarinului USS Albacore, informează joi site-ul livescience.com, citat de Agerpres.

Se crede că submarinul american s-a scufundat pe 7 noiembrie 1944, când mai multe nave japoneze au înregistrat o explozie sub apă în acea zonă, declanşată probabil atunci când USS Albacore s-a ciocnit de o mină navală. USS Albacore se afla în acel moment într-o misiune de patrulare, iar toţi cei 85 de membri ai echipajului au murit.

Cercetătorii japonezi dintr-o echipă care lucrează pentru o organizaţie non-profit au descoperit epava anul trecut. Tamaki Ura, profesor emerit de inginerie la Universitatea Tokyo şi directorul La Plongée Society for Deep Sea Engineering, a declarat pentru Live Science că principalul motiv care a determinat căutarea epavei are legătură cu numărul mare de vieţi omeneşti pierdute după ce submarinul s-a scufundat.

Pregătirile pentru acest proiect au început în 2019, însă o cercetare iniţială ce era programată în 2020 a trebuit să fie amânată până în 2022 din cauza restricţiilor anti-Covid-19, a precizat Tamaki Ura într-un e-mail.

Succesele submarinului

Potrivit arhivelor Marinei Statelor Unite, USS Albacore a fost unul dintre cele mai de succes submarine americane din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, având în palmares 10 scufundări confirmate ale unor nave inamice şi alte trei scufundări neconfirmate. Şase din cele 10 scufundări confirmate au vizat nave de luptă, iar acest submarin a fost recompensat cu nouă stele de luptă şi cu patru menţiuni prezidenţiale pentru eroism extraordinar.

Cea mai faimoasă luptă a submarinului USS Albacore a avut loc în iunie 1944, când a reuşit să scufunde cu ajutorul unei torpile portavionul Taiho - pe atunci, cel mai nou şi cel mai mare portavion al Japoniei - în apropiere de Saipan, cea mai mare insulă din Comunitatea Insulelor Mariane de Nord, ocupate în acea vreme de Japonia şi care deţin în prezent statutul de teritoriu neîncorporat al Statelor Unite.

Curenţii puternici, vegetaţia marină şi slaba vizibilitate din acea zonă au făcut ca documentarea completă a epavei să fie dificilă, potrivit unui comunicat al U.S. Naval History and Heritage Command (NHHC).

Însă mai multe modificări distincte, inclusiv o antenă de radar şi un şir de orificii pentru aerisire plasate la nivelul superior al submarinului, i-au ajutat pe oamenii de ştiinţă să confirme că epava descoperită este cea a lui USS Albacore.

Un mormânt de război

Un purtător de cuvânt al Marinei Statelor Unite a declarat că pierderea celor 85 membri ai echipajului de pe USS Albacore echivalează cu faptul că epava este un mormânt de război şi, ca urmare, este protejată de legislaţia americană.

Potrivit aceluiaşi purtător de cuvânt, locotenentul Ian McConnaughey, din cauza adâncimii la care se află epava, este aproape imposibil ca scafandrii să ajungă la ea, iar NHHC nu are pe agendă planuri care vă vizeze o cercetare suplimentară a epavei.

Conform CNN, după descoperirea fostului submarin, o organizaţie din Pearl Harbor, On Eternal Patrol, a putut să localizeze şi să informeze familiile supravieţuitoare pentru 76 dintre cei 85 de membri ai echipajului care au murit pe USS Albacore.