Procurorul principal al statului a declarat miercuri că doar Richard „Alex” Murdaugh ar fi putut să-și ucidă soția și fiul, spunând juriului că avocatul din Carolina de Sud, acum radiat din barou, „trăia într-o minciună” și a încercat să se folosească de crime pentru a-și acoperi urmele, potrivit Reuters.

Alex MurdaughFoto: TNS/ABACA / Abaca Press / Profimedia

În pledoaria sa finală, Creighton Waters a declarat că dovezile prezentate pe parcursul a mai mult de o lună de mărturii, inclusiv despre prezența lui Murdaugh la locul crimei cu câteva minute înainte de crimele din 7 iunie 2021 și despre minciunile sale de după acestea, toate arătau într-o singură direcție.

„După o investigație exhaustivă, există o singură persoană care a avut motivul, care a avut mijloacele, care a avut oportunitatea de a comite aceste crime și, de asemenea, al cărei comportament vinovat după aceste crime îl trădează”, a declarat Waters.

„Acuzatul este singura persoană care trăia o minciună. Acuzatul este persoana asupra căreia se abătea o furtună”, a spus procurorul.

Murdaugh, în vârstă de 54 de ani, urmașul unei influente familii de avocați dintr-o zonă situată la vest de Charleston, a fost acuzat de uciderea soției sale Maggie, în vârstă de 52 de ani, și a fiului său cel mai mic, Paul, în vârstă de 22 de ani, lângă adăpostul pentru câinii de vânătoare de pe proprietatea lor, cunoscută sub numele de Moselle.

Juriul a vizitat Moselle pentru a examina locul crimei în cursul zilei de miercuri.

Procurorii au susținut că Murdaugh a comis crimele în încercarea de a atrage simpatia în momentul în care viața sa se prăbușea pe fondul acuzațiilor că ar fi furat sume uriașe de la clienți și de la partenerii săi de drept pentru a alimenta o dependență de ani de zile de opioide și pentru a-și susține un stil de viață bogat.

Murdaugh a recunoscut că a furat milioane de dolari de la clienți și de la firma sa de avocatură.

Murdaugh, care a negat în instanță că ar avea vreo legătură cu crimele, riscă între 30 de ani și închisoare pe viață dacă va fi găsit vinovat.

Caz intens mediatizat și un documentar Netflix

Cazul a atras o intensă acoperire mediatică, având în vedere imensa putere judiciară și politică a familiei în și în jurul comitatului Colleton, unde are loc procesul. Timp de zeci de ani, până în 2006, membrii familiei au fost procurori de frunte în zonă, iar Murdaugh a fost un avocat proeminent în materie de vătămări corporale în stat.

Pe lângă crimele comise, Murdaugh a fost acuzat de zeci de infracțiuni financiare, inclusiv de un presupus plan de a se sinucide pentru ca fiul său mai mare, Buster, să poată încasa o sumă de 10 milioane de dolari din asigurări.

„A fost o persoană de o proeminență și respect singular în această comunitate. Dar este, de asemenea, o persoană care a reușit să evite să dea socoteală toată viața sa”, a declarat Waters.

Avocații lui Murdaugh, care își vor prezenta pledoaria finală în cursul zilei de miercuri, au încercat să îl prezinte pe acesta ca pe un familist iubitor care, deși se confruntă cu probleme financiare și suferă de o dependență puternică de opioide care l-a determinat să mintă și să fure, nu le-ar face niciodată rău soției și copilului său.

Săptămâna trecută, Murdaugh a declarat că a mințit cu privire la locul unde se afla în noaptea crimelor, schimbându-și declarația după ce juriului i-au fost prezentate probe video care îl plasează la locul faptei cu câteva minute înainte ca anchetatorii să spună că au avut loc crimele.

De asemnea, fiul său cel mic, ucis împreună cu mama sa, făcea obiectul unei investigații fiind acuzat de ucidere din culpă deoarece a condus o barcă sub influența alcoolului, a izbit-o de un pod, iar una dintre persoanele aflate cu el în barcă a fost aruncată în apele reci și s-a înecat.

Familia Murdaugh a încercat toate tertipurile pentru a-l salva pe Paul de închisoare, lucru reușit cu succes până la uciderea acestuia.

Povestea lor este și subiectul unui documentar Netflix: „Crimele Murdaught, o poveste sudistă”