Pentru prima dată, Curtea Fiscală Federală (Bundesfinanzhof - BFH) a pronunțat o hotărâre cu privire la monedele virtuale. Aceasta survine în urma plângerii unui investitor, care a descris 3,4 milioane de euro profituri din acest gen de tranzacții ca o simplă înregistrare de date și a calificat impozitarea acestor venituri ca „taxă pentru proști”.

Criptomonede și euroFoto: DreamsTime / Dario Lo Presti

Istoricul cauzei

La 15 ani de la introducerea bitcoin, cea mai înaltă instanță financiară germană s-a pronunțat, pentru prima dată, referitor la obligațiile fiscale legate de tranzacțiile cripto. Reclamantul era un investitor privat din Köln care achiziționase, schimbase și vânduse diverse valori cripto.

Pentru a procesa tranzacții cu Bitcoins, Ethereum și Monero, persoana fizică a încheiat cu furnizori de cripto contracte de cumpărare de active la prețuri curente, prin intermediul platformelor digitale de tranzacționare.

În unele cazuri, el făcuse și tranzacții de schimb cu criptomonede din portofoliul său. În declarația sa de impozit pe venit pentru 2017, reclamantul a declarat un profit cripto de aproximativ 3,4 milioane de euro.

Pe acest fond, a apărut o dispută cu fiscul german, dacă acest profit să fie, sau nu, supus impozitului pe venit. Reclamantul a susținut că un câștig cripto este o inregistrare de date și, prin urmare, nu poate fi calificat drept „activ comercial”, supus impozitului pe venit.

În plus, impozitării i s-ar opune un deficit structural de executare: statul poate impozita, practic, profiturile din tranzacțiile cripto, doar dacă un contribuabil declară în mod expres că a investit în active cripto. Drept urmare, doar cei cinstiți plătesc taxe pentru tranzacțiile cripto de succes. O astfel de „taxă pentru proști” ar fi neconstituțională, susținea reclamantul.

Drumul prin instanțe

Curtea de Finanțe din Köln nu a agreat argumentele reclamantului și a respins procesul, în 2021. Alte procese împotriva impozitării criptomonedelor au eșuat, de asemenea, la tribunalele financiare din Baden-Württemberg și Berlin-Brandenburg. Curtea de Finanțe de la Nürnberg, pe de altă parte, și-a exprimat îndoielile cu privire la impozitarea profiturilor din tranzacțiile speculative cu monede virtuale.

Și așa s-a ajuns la Tribunalul Fiscal Federal. Hotărârea fundamentală privind înregistrarea fiscală a monedelor virtuale poate fi consultată pe site-ul oficial al BHF, la numărul de dosar IX R 3/22.

Potrivit acesteia, câștigurile de capital din tranzacțiile cu criptomonede sunt impozabile. Investitorii cripto trebuie să declare aceste câștiguri în declarațiile lor de impozit pe venit, în conformitate cu regulile privind veniturile din tranzacții private de vânzare. Acest lucru a fost decis de Tribunalul Fiscal Federal (BFH), în hotărârea menționată mai sus.

Criptomonedele sunt bunuri economice supuse impozitului pe venit pentru tranzacțiile private de vânzare, atunci când sunt cumpărate și vândute în termen de un an, a anunțat BFH marți, la München.

Dacă investitorii dețin monedele mai mult timp, profiturile sunt scutite de impozite, spre deosebire de acțiuni.

BFH a decis acum că profiturile cripto sunt „alte bunuri economice”, în sensul legii impozitului pe venit. „Conceptul de bun economic trebuie interpretat în sens larg”, a spus instanța. Ea a inclus și „oportunitățile și avantajele concrete pe care un contribuabil își poate permite să le obțină și care, conform opiniei publicului, sunt accesibile unei evaluări independente separate”.

Acesta este cazul monedelor virtuale. Din punct de vedere economic, Bitcoin, Ethereum și Monero trebuie privite ca mijloace de plată tranzacționate pe platforme și burse. Acestea ar avea o valoare de piață și ar putea fi utilizate pentru tranzacții de plată între părțile implicate.

Guvernul ia măsuri

BFH susține astfel opinia juridică a Guvernului Federal, pe care Ministerul Federal de Finanțe a prezentat-o ​​în mai 2022, într-un ghid privind tratamentul impozitului pe venit al bitcoin-ilor și al altor active cripto.

Cu toate acestea, obținerea de informații fiabile despre criptomonedele disponibile este dificilă.

La nivel de colectare, având în vedere incertitudinile legate de problemele fiscale legate de criptomonede, în Germania sunt în curs de elaborare norme pentru îndeplinirea obligațiilor de depunere a impozitului, precum și obligațiile de înregistrare și cooperare pentru înregistrarea criptomonedelor.

(foto articol: ©Dario Lo Presti|Dreamstime.com)