Guvernul moldovean condus de Vasile Tarlev si-a prezentat astazi demisia in cadrul unei sedinte la care a fost prezent si presedintele Vladimir Voronin, au anuntat surse ale Administratiei Prezidentiale de la Chisinau, citate de agentia Regnum. Potrivit acelorasi surse, decizia a fost determinata de intentia de a "curata" randurile comunistilor moldoveni.

Tarlev a multumit membrilor Guvernului si presedintelui Voronin pentru "increderea acordata" pana acum, datorita careia, „s-a reusit ca increderea in Executiv sa creasca”. Premierul si-a exprimat convingerea ca exista foarte multe persoane in Guvern care pot merge pe urmele sale si care sunt capabile sa prea sefia Guvernului.

"Am facut multe, dar trebuie sa acordam si altora posibilitatea de a munci pentru bunastarea tarii", a spus premierul demisionar la sedinta de guvern, desfasurata in prezenta presedintelui Voronin.

Seful statutului a precizat ca a trecut deja o perioada foarte lunga si ca este necesar sa fie dat un nou imbold dezvoltarii Republicii Moldova. "Oamenii obosesc sa vada in fiecare zi aceeasi oameni in aceleasi functii", a spus presedintele Voronin. "Este nevoie de oameni noi, mai tineri, cu o gandire moderna, care sa continue reformele incepute de actualul cabinet", a citat agentia Interfax cuvintele presedintelui.

Vasile Tarlev a detinut functia de premier din anul 2001, din momentul in care Partidul Comunistilor a castigat alegerile parlamentare. El a fost reinvestit in aceasta functie in anul 2005, dupa ce, din nou, comunistii au obtinut majoritatea parlamentara. Astfel, Vasile Tarlev a fost cel mai longeviv prim-ministru dintre toti pe care i-a avut Republica Moldova dupa declararea independentei, informeaza AP FLUX.

Comunistii moldoveni propun societatii cinci noi obiective strategice

Intr-o conferinta de presa organizata tot in aceasta dimineata, liderul Partidului Comunistilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, a afirmat ca PCRM vine in intampinarea societatii cu cinci noi obiective stragetice, care vizeaza toate sferele vietii sociale, economice si politice.

Potrivit spuselor sale, citate de lenta.prm, comunistii propun societatii, in primul rand, construirea unui stat social de inalt standard, un stat cu un ridicat nivel de investii in sfera sociala si o ferma protectie sociala.

A doua strategie vizeaza crearea unei economii bazata pe cunostinte si pe potentialul uman. Comunistii propun, de asemenea, formarea unei adevarate democratii, unde puterea, la toate nivelurile sale, sa fie sub controlul permanent din partea societatii.

Ultimele doua obiective strategice se refera la ridicarea gradului de competitivitate a statului si afirmarea, pe termen lung, a principiilor fundamentale de securitate pentru Republica Moldova: statut permanent de neutralitate, integritate teritoriala si disponibilitate de integrare.