Curtea Supremă a Statelor Unite a limitat marți capacitatea Fiscului de a aplica sancțiuni pentru nedepunerea declarațiilor privind conturile bancare din străinătate, anulând o amendă de 2,72 milioane de dolari pe care Fiscul a aplicat-o afaceristului român Alexandru Bittner, transmite Reuters.

Curtea Suprema a SUAFoto: Rob Crandall / Alamy / Profimedia Images

Într-o hotărâre luată cu 5 voturi pentru și 4 împotrivă, Curtea i-a dat dreptate lui Alexandru Bittner, ce are dublă cetățenie, română și americană, care a susținut că sancțiunea maximă pe care ar fi trebuit să o suporte pentru depunerea cu întârziere a acestor declarații, în conformitate cu Legea privind secretul bancar, era de 50.000 de dolari.

Respectiva lege are ca scop combaterea spălării banilor și a evaziunii fiscale, impunând cetățenilor și rezidenților americani să depună declarații privind conturile lor bancare din străinătate.

Încălcările neintenționate ale legii sunt supuse unei sancțiuni maxime de 10.000 de dolari pentru fiecare încălcare.

Bittner a declarat că a aflat de cerința de a depune așa-numitele declarații FBAR abia după ce s-a întors din România în Statele Unite în 2011 și a depus ulterior cinci declarații anuale care acoperă anii 2007-2011.

Întrebarea era dacă încălcările sunt evaluate în funcție de numărul de declarații FBAR pe care un contribuabil trebuia să le depună sau de numărul de conturi bancare străine pe care trebuia să le dezvăluie în aceste declarații.

Fiscul american îl acuzase de 272 de încălcări ale legii

Fiscul a susținut că Bittner a încălcat legea de 272 de ori, pe baza numărului de conturi care au fost enumerate în declarațiile sale transmise tardiv pentru cinci ani. Bittner a susținut că ar trebui să fie sancționat pentru doar cinci încălcări, reflectând numărul de declarații pe care nu le-a depus pentru a dezvălui 16 milioane de dolari pe care îi avea răspândiți în peste 50 de conturi bancare din România, Elveția și Liechtenstein.

În timp ce Curtea de Apel a celui de-al cincilea circuit al SUA, cu sediul în New Orleans, a fost de acord cu interpretarea legii făcută de guvern, judecătorul conservator Neil Gorsuch, care a redactat marți decizia majoritară a Curții Supreme, a declarat că legea nu a acceptat niciodată încălcări pentru fiecare cont în parte.

„În cea mai corectă interpretare, BSA tratează neîntocmirea unei declarații conforme cu legea ca pe o singură încălcare care atrage după sine o sancțiune maximă de 10.000 de dolari, nu o cascadă de astfel de sancțiuni calculate pentru fiecare cont în parte", a scris Gorsuch.

Daniel Geyser, avocatul lui Bittner de la Haynes and Boone, a afirmat într-un comunicat că hotărârea „limitează în mod corect puterea discreționară a IRS și limitează excesele agenției".

Cei patru care s-au opus deciziei au venit din toate liniile ideologice ale Curții Supreme, judecătorii conservatori Amy Coney Barrett și Clarence Thomas alăturându-se judecătorilor liberali Sonia Sotomayor și Elena Kagan.

Barrett a afirmat că „interpretarea cea mai naturală a BSA și a regulamentelor de punere în aplicare a acesteia stabilește că o persoană care nu raportează mai multe conturi pe formularul de raportare prescris încalcă legea de mai multe ori, nu doar o singură dată". Cazul judecat a fost Bittner v. Statele Unite la Curtea Supremă a SUA, nr. 21-1195.