Bilanțul victimelor cutremurului devastator de luna trecută din Turcia a crescut la 45.089 de morți, a anunțat miercuri Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD), ridicând numărul total al victimelor, inclusiv în Siria, la aproximativ 51.000, transmite Reuters.

Cutremurele care au avut loc pe 6 februarie și au afectat sudul Turciei și nordul Siriei sunt considerate cele mai grave dezastre naturale ale secolului XXIFoto: Ayhan Iscen / AFP / Profimedia

Cutremurul și replicile puternice care au urmat au provocat rănirea a peste 108.000 de persoane în Turcia, iar milioane de oameni au ajuns să stea în corturi sau s-au mutat în alte părți.

Președintele Tayyip Erdogan a promis că va reconstrui casele în cel mult un an, dar vor trece multe luni până când mii de oameni vor putea ieși din traiul în corturi sau containere și statul la coadă în fiecare zi pentru alimente pentru a se muta în locuințe permanente.

Erdogan urmează să țină un discurs în fața deputaților partidului său de guvernământ, AK, în parlament, la ora 09:00 GMT (11:00 în România), în care se va concentra pe cutremur și pe alegerile prezidențiale și parlamentare. Acestea urmează să aibă loc până în iunie și reprezintă cea mai mare provocare politică cu care Erdogan s-a confruntat în cele două decenii de guvernare.

Peste 160.000 de clădiri din Turcia, ce conțineau 520.000 de locuințe s-au prăbușit sau au fost grav avariate în urma dezastrului, cel mai grav din istoria modernă a țării.

Aproximativ două milioane de persoane au plecat din regiunea afectată, care a fost lovită de peste 11.000 de replici de la cutremurul inițial, a afirmat AFAD într-un comunicat.

Aceasta a precizat că a montat peste 350.000 de corturi, cu tabere de corturi înființate în 332 de locuri din întreaga regiune. Zone cu locuințe în containere au fost înființate în 162 de locuri.