Emmanuel Macron a anunțat luni o „scădere vizibilă” a personalului militar francez pe continentul african, pledând pentru un parteneriat real de securitate cu statele locale în fața progresului grupărilor jihadiste, scrie AFP.

Preşedintele francez Emmanuel MacronFoto: Jacques Witt/Pool / Bestimage / Profimedia

„Transformarea va începe în următoarele luni cu o reducere vizibilă a efectivelor noastre și o creștere a puterii partenerilor noștri africani în aceste baze”, a declarat șeful statului francez într-un discurs rostit în ajunul unui turneu african.

Această reorganizare „nu se dorește a fi o retragere sau o dezangajare, ci va avea ca rezultat (...) o africanizare, o mutualizare a bazelor sale majore”, a explicat el într-o conferință de presă.

„Veți avea o reducere a numărului trupelor noastre, care va fi însoțită de o creștere a numărului partenerilor lor africani în funcție de nevoile care vor fi definite și precizate” în următoarele săptămâni, a adăugat el.

Parisul anunțase în urmă cu un an că dorește să discute cu statele din Golful Guineea, amenințate de jihadiști legați de Al-Qaida sau de gruparea Stat Islamic, pentru a dezvolta o nouă relație.

Declarațiile lui Macron survin după încheierea operațiunii antiteroriste Barkhane în Sahel și retragerea forțată a trupelor franceze din Mali și Burkina Faso. Ambele țări sunt acum controlate de junte militare și există un sentiment puternic de ostilitate față de Franța.

Ideea este ca armata franceză să acționeze ca o „a doua cortină”, a declarat Elysée.