Politologul rus Gleb Pavlovski, fost consilier al Kremlinului, a murit luni la vârsta de 71 de ani, în urma unei boli grave, scrie The Moscow Times.

Gleb PavlovskiFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Anunțul a fost făcut de Simon Kordonski, șeful departamentului de autonomie locală de la Școala Superioară de Economie din Moscova, pentru cotidianul de afaceri Vedomosti.

Pavlovski a fost o figură influentă în politica rusă în primul deceniu de guvernare a președintelui Vladimir Putin, fiind consilierul și „specialistul în tehnologii politice" al acestuia. A fost șeful de campanie al lui Putin în 2000, ajutându-l să devină președinte pentru prima dată.

De asemenea, a fost unul dintre managerii de campanie pentru Boris Elțîn în 1996 și s-a implicat și în campania lui Viktor Ianukovici pentru alegerile prezidențiale din Ucraina din 2004.

Pavlovski a fost demis din administrația prezidențială în 2011, se pare că pentru că a susținut realegerea președintelui de atunci, Dmitri Medvedev, în detrimentul revenirii lui Putin la președinție.

După aceea a intrat în opoziție.

Pavlovski l-a criticat dur pe Putin și războiul din Ucraina, continuând în același timp să rămână la Moscova. Într-un interviu recent, el a declarat că războiul declanșat de Putin va dura.

„Putin este obișnuit să fie norocos. Acest lucru este foarte periculos pentru un parior, deoarece începe să creadă că soarta este de partea lui. Când joci la ruleta rusească, ai impresia că Dumnezeu este de partea ta până la auzul unei împuscături", a declarat Pavlovski pentru Financial Times după ce Rusia a invadat Ucraina.

Pavlovski s-a născut la Odesa și a fost disident în perioada sovietică, ispășind o pedeapsă de exil intern în nordul republicii Komi în anii 1980.