Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va întâlni luni cu premierul britanic Rishi Sunak, la Londra, pentru a discuta despre modificarea Protocolului nord-irlandez post-Brexit, au anunţat cei doi responsabili într-un comunicat comun, relatează Agerpres.

Ursula von der Leyen și Rishi SunakFoto: Steve Reigate/Daily Express / PA Images / Profimedia

Întâlnirea se va desfăşura la Berkshire, în vestul capitalei britanice, a menţionat Comisia.

Cei doi oficiali „au convenit să se întâlnească pentru a-şi continua eforturile de găsire de soluţii practice la provocările complexe ale protocolului cu privire la Irlanda şi Irlanda de Nord”, potrivit comunicatului.

Berkshire se află la câţiva kilometri de castelul Windsor, reşedinţa regelui Charles al III-lea.

Potrivit media britanice, Rishi Sunak avea în vedere posibilitatea de a denumi „acordul de la Windsor” un eventual text ce modifică aplicarea protocolului nord-irlandez.

Tot media britanice au relatat despre o posibilă întâlnire între Ursula von der Leyen şi regele Charles în ziua încheierii unui eventual acord privind modificarea acestui protocol. Von der Leyen urma iniţial să meargă sâmbătă în Marea Britanie pentru a se întâlni cu regele Charles la palatul Windsor, dar respectiva deplasare a fost anulată.

Controversatul Protocol nord-irlandez

Negociat în acelaşi timp cu Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, Protocolul nord-irlandez menţine de facto provincia Irlanda de Nord în interiorul pieţei unice europene. Documentul prevede că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între provincia Irlanda de Nord şi Republica Irlanda (ţară membră a Uniunii Europene) ce ar ameninţa Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale se efectuează în porturile nord-irlandeze, inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Britanicii au refuzat să implementeze multe dintre controale şi au criticat UE pentru că s-a dovedit prea strictă în punerea în aplicare a Protocolului nord-irlandez, despre care Londra susţine că afectează afacerile din Irlanda de Nord şi adânceşte impasul politic din această provincie.