Fluviile Tigru şi Eufrat se confruntă cu o scădere importantă a nivelului apelor în sudul Irakului, au informat duminică autorităţile de la Bagdad, care au promis măsuri pentru a remedia situaţia în ţara afectată de secetă, relatează France-Presse, citată de Agerpres.

Tigru şi Eufrat se unesc pe teritoriul Irakului, formând Shatt al-ArabFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

În Nassiriya, capitala provinciei Dhi Qar din extremul sud al Irakului, nivelul fluviului Eufrat este atât de scăzut încât se poate vedea albia pe alocuri, în apropierea malurilor şi a pilonilor podurilor aflate pe cursul apei.

Tigru şi Eufrat izvorăsc din Turcia, iar autorităţile irakiene acuză cu regularitate Ankara şi Teheranul că au redus considerabil debitul fluviilor spre Irak, din cauza barajelor construite în amonte.

Referindu-se la „scăderea nivelului apei în unele provincii sudice”, Ministerul Resurselor de Apă din Irak a imputat criza „cantităţii mici de apă provenite din Turcia vecină”, potrivit unui comunicat difuzat duminică. „Acest lucru a condus la o scădere bruscă a rezervelor de apă ale ţării”, a mai afirmat acesta.

Fluviul Eufrat, scădere alarmantă a debitului, în Irak (Foto: Asaad NIAZI / AFP / Profimedia)

Fenomenul este accentuat de practicile defectuoase de irigare din Irak, cu o exploatare excesivă a apei din fluvii, ministerul acuzând fermierii că „nu respecta suprafeţele” stabilite de autorităţi pentru culturile din această iarnă.

Principalele rezerve de apă ale ţării sunt reţinute de baraje în nordul Irakului, provocând în mod regulat furia provinciilor din sud care consideră că sunt afectate.

Scăderea nivelului apelor fluviilor Tigru şi Eufrat în sud este „temporară”, a declarat Khaled Chamal, purtătorul de cuvânt al Ministerului Resurselor de Apă.

Cu precipitaţii în scădere şi ani succesivi de secetă, Irakul este una dintre cele cinci ţări ale lumii cele mai expuse anumitor efecte ale schimbărilor climatice, potrivit ONU.