Moneda iraniană a scăzut duminică la un minim record față de dolarul american pe piața neoficială, pe fondul izolării tot mai mari a țării din cauza programului său nuclear, a încălcării drepturilor omului și a furnizării de drone către Rusia, transmite Reuters.

Dolari americani și riali iranieniFoto: DreamsTime / Aoutphoto

Dolarul american a ajuns la 601.500 de riali pe piața neoficială iraniană duminică, față de 575.000 în ziua precedentă și 540.000 vineri, potrivit site-ului de schimb valutar Bonbast.com.

Republica Islamică dă vina pe un „complot al dușmanilor”

Autoritățile iraniene au pus căderea monedei pe seama „unui complot al dușmanilor" pentru a destabiliza Republica Islamică, după luni de tulburări declanșate de moartea în arest a unei tinere.

Rialul a pierdut aproape jumătate din valoarea sa de la începutul protestelor la nivel național, ce au reprezentat cea mai mare provocare la adresa regimului teocratic de după Revoluția islamică din 1979.

În timp ce protestele din zonele cu populație sunnită din Iran persistă, demonstrațiile din alte părți ale țării s-au diminuat în ultimele săptămâni, pe fondul represiunii dure exercitate a autorităților.

Se tem de noi proteste din cauza problemelor economice

Liderii religioși se tem că problemele economice ar putea genera și mai multe proteste, în condițiile în care Iranul se confruntă cu o presiune occidentală tot mai mare în legătură cu chestiuni care variază de la reprimarea brutală a tulburărilor, programul său nuclear și războiul din Ucraina, unde statele occidentale spun că Rusia a folosit drone iraniene. Iranul neagă că a furnizat drone Rusiei pentru a fi folosite în războiul din Ucraina.

Probabilitatea tot mai mică de a salva pactul nuclear încheiat de Teheran cu marile puteri în 2015, în contextul în care discuțiile sunt în impas de anul trecut, ar putea însemna, de asemenea, că sancțiunile economice paralizante reimpuse de Washington atunci când a renunțat la pact în 2018 vor continua să împovăreze economia iraniană.

Confruntați cu perspectiva unor dificultăți economice suplimentare, iranienii s-au orientat către dolari și alte valute forte sau către aur pentru a-și proteja economiile, în contextul unei inflații de peste 53% și al creșterii prețurilor.

(foto articol: ©Aoutphoto|Dreamstime.com)