Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) sprijină de pe teritoriul Suediei activităţi teroriste, potrivit unui serviciu de informaţii suedez, citat de lalibre.be, notează Agerpres.

Manifestație a susținătorilor PKKFoto: snapshot-photography/F Boillot / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Acest lucru poate include incitarea şi recrutarea pentru acte teroriste, precum şi finanţarea terorismului”, a declarat sâmbătă Serviciul de informaţii al Suediei (SAPO).

„Sumele implicate sunt considerabile”, a spus comandantul adjunct al departamentului din cadrul SAPO de luptă împotriva terorismului, Susanne Trehörning, fără a intra în mai multe detalii.

La începutul lui februarie, un bărbat a fost arestat în Suedia pentru că ar fi încercat să finanţeze activităţi teroriste ale PKK.

Suedia a promis Turciei să-şi intensifice operaţiunile de combatere a terorismului

Suedia, precum şi Finlanda vecină, s-au declarat în mai 2022 candidate pentru aderarea la NATO.

Aceste candidaturi s-au lovit însă de opoziţia Turciei care acuză mai ales Suedia că adăposteşte militanţi kurzi consideraţi drept „terorişti”, în special pe cei din Partidului Muncitorilor din Kurdistan.

Pentru a soluţiona această dispută, Suedia a promis Turciei în iunie să-şi intensifice operaţiunile de combatere a terorismului.

O nouă lege care vizează combaterea sprijinului pentru organizaţiile teroriste va intra în vigoare în Suedia în această vară.