Belarusul are până la 1,5 milioane de potențiali soldați în afara forțelor sale armate, a declarat sâmbătă un oficial de rang înalt, transmite Reuters.

Armata din Belarus Foto: Viktor Tolochko / Sputnik / Profimedia Images

Președintele Alexander Lukașenko l-a sprijinit pe Vladimir Putin în războiul său din Ucraina, inclusiv lăsându-l să invadeze de pe teritoriul belarus și permițând Rusiei să antreneze trupe nou mobilizate în Belarus.

Luna aceasta, Lukașenko a ordonat formarea unei noi forțe de apărare teritorială voluntară de până la 150.000 de persoane. El a declarat că armata sa va intra în luptă doar dacă Belarusul va fi atacat.

„Structurile organizațiilor, nu forțele armate, vor însuma undeva până la 1,5 milioane de persoane în cazul declarării legii marțiale și al trecerii economiei la un mod de război", a declarat Alexander Volfovich, secretarul de stat al Consiliului de Securitate, potrivit agenției de știri de stat BelTA.

Belarusul are o populație de aproximativ 9,3 milioane de locuitori.

Armata profesionistă a țării are aproximativ 48.000 de soldați și circa 12.000 de trupe de frontieră, potrivit Institutului Internațional pentru Studii Strategice 2022.