Un oficial militar iranian de rang înalt a declarat vineri seară că țara sa caută în continuare să răzbune eliminarea de către Washington a generalului Qassem Soleimani în 2020, sperând „să-l poată ucide" pe fostul președinte american Donald Trump, transmite AFP.

Generalul Amirali HajizadehFoto: AFP / AFP / Profimedia

„Sperăm să putem să-i ucidem pe Trump, pe (fostul secretar de stat american Mike) Pompeo și pe (Kenneth) McKenzie (fostul șef al Comandamentului central al armatei americane din Orientul Mijlociu), precum și pe oficialii militari care au dat ordinul de a-l asasina pe Soleimani", a declarat generalul Amirali Hajizadeh la TV.

„Suntem acum capabili să lovim nave americane la o distanță de 2.000 km" cu rachete, a declarat generalul, care conduce Forța Aerospațială a Gardienilor Revoluției, armata ideologică a Iranului.

Programele balistice ale Republicii Islamice îngrijorează Occidentul, care acuză țara că vrea să crească raza de acțiune a rachetelor sale și să destabilizeze Orientul Mijlociu și Israelul, inamicul declarat al Teheranului.

Sâmbătă, televiziunea de stat a difuzat imagini de la lansarea unei „noi rachete de croazieră Paveh cu o rază de acțiune de 1.650 km", dezvoltată de Gardienii Revoluției.

Fostul șef al Forței Qods, responsabilă de operațiunile externe ale Gardienilor Revoluției, Qassem Soleimani a fost asasinat la Bagdad într-un raid american în ianuarie 2020.

Președintele Trump a declarat atunci că a ordonat lovitura ca răspuns la o serie de atacuri împotriva intereselor americane în Irak.

Cinci zile mai târziu, Iranul a ripostat prin lansarea de rachete asupra unei baze aeriene americane din Irak care găzduia trupe americane. Niciun soldat american nu a fost ucis, dar Washingtonul a declarat că zeci de persoane au suferit leziuni cerebrale traumatice ca urmare a exploziilor.

În luna ianuarie a acestui an, în fața a mii de persoane care comemorau împlinirea 3 ani de la moartea lui Soleimani, preşedintele iranian Ebrahim Raisi a promis și el că „uciderea” generalului va fi „răzbunată”.