La un an de la începerea războiului total în Ucraina, exodul pe care l-au anunțat, în 2022, brandurile străine prezente pe piața rusească e încă în desfășurare. Unele astfel de branduri au plecat, altele au rămas; unele trag de timp, altele s-au retras de pe piață, după care s-au întors prin intermediari.

Cafenea Starbucks in RusiaFoto: Sysoyev Grigory / TASS / Profimedia Images

Așa arată peisajul complex al celui mai amplu boicot al mediului privat la adresa unei economii majore a lumii. Dovadă că realitatea bate comunicatele de presă pline de empatie și proclamații de solidaritate.

Chiar și așa însă, lista de companii și branduri străine care au părăsit Rusia e fără precedent în relațiile comerciale și business-ul vremurilor noastre, iar efectele se vor simți ani buni de acum. Unele dintre ele vor fi ireversibile, cred analiștii.

O echipă condusă de un profesor de la Universitatea Yale ține, de un an de zile, cea mai migăloasă evidență a exodului firmelor străine din Rusia. Din ea știm că sunt peste 1.000 de companii care și-au anunțat plecarea, deși numărul celor care chiar au ieșit de pe piața rusă nu e la fel de mare.

Citește mai mult pe Panorama.ro