Canalul Rideau, cel mai mare patinoar din lume, inclus în patrimoniul mondial UNESCO din capitala canadiană Ottawa, nu va fi deschis anul acesta pentru prima dată în istoria sa din cauza unei ierni blânde, au confirmat vineri managerii săi, citați de AFP.

Canalul Rideau, patinoarFoto: Sean Kilpatrick / PA Images / Profimedia

"În pofida eforturilor noastre, vremea a pus stăpânire pe noi pentru prima dată în istoria noastră", au declarat aceștia pe Twitter.

"Nu suntem în măsură să deschidem patinoarul pentru acest sezon", au adăugat ei într-un comunicat.

Pentru ca Rideau, care se întinde pe sub marile monumente ale capitalei (Parlament, Senat, universitate etc.), să fie practicabil, mercurul trebuie să rămână între -10 și -20 de grade timp de aproape două săptămâni.

Dacă atunci când a fost deschis pentru prima dată, în anii 1970, canalul era în general accesibil de la sfârșitul lunii decembrie, în prezent canalul se deschide de obicei la mijlocul sau la sfârșitul lunii ianuarie. În 2020, de exemplu, a trebuit să se așteptei până la 28 ianuarie pentru a patina pe el.

Iar temperaturile mai scăzute înregistrate în Ottawa în ultimele 24 de ore nu au fost suficiente pentru a inversa tendința.

La jumătatea lunii februarie, turiștii și locuitorii din Ottawa - care uneori patinează la serviciu - și-au exprimat dezamăgirea pentru AFP.

Canalul Rideau, cunoscut și sub numele de Rideau Waterway, leagă capitala Canadei, Ottawa, Ontario, de Lacul Ontario și râul Saint Lawrence din Kingston. Are 202 kilometri lungime.