Danemarca este „deschisă" la ideea de a trimite avioane de luptă în Ucraina pentru a ajuta la efortul de război împotriva invaziei rusești, a declarat vineri ministrul danez al apărării, potrivit postului public de televiziune DR, preluat de Reuters.

avioane F-16Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Nu exclud posibilitatea ca la un moment dat să fie necesar să analizăm o contribuție cu avioane de luptă", a declarat ministrul interimar al apărării, Troels Lund Poulsen.

Forțele aeriene daneze au achiziționat 77 de avioane F-16 începând cu anii 1970, potrivit forțelor armate. Aproximativ 30 dintre acestea sunt în prezent în serviciu, potrivit presei locale.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a afirmat joi că, din perspectiva Washingtonului, „F-16 nu este o chestiune pe termen scurt. F-16 sunt o chestiune pentru apărarea pe termen lung a Ucrainei".

Ucraina a cerut în acest an aliaților occidentali arme mai avansate, inclusiv avioane de luptă.

Țările occidentale care au furnizat arme Ucrainei au refuzat până în prezent să trimită avioane de luptă sau arme cu rază lungă de acțiune capabile să lovească în interiorul Rusiei.