O furtună-monstru, care deja a provocat victime în SUA, a continuat joi să-şi facă simţită prezenţa în Câmpia de Nord şi în zona superioară a Midwest-ului, aducând ninsori abundente, ploi îngheţate şi rafale puternice de vânt şi lăsând sute de mii de oameni fără curent electric, în timp ce sute de zboruri au rămas blocate la sol, relatează Reuters.

Los Angeles, CaliforniaFoto: David George / Alamy / Profimedia Images

O mare parte din nordul Statelor Unite - din statul Washington până în New England - a rămas sub incidenţa avertizărilor de vreme severă de iarnă. În acelaşi timp, unele părţi din Valea Ohio şi din sudul ţării ar putea înregistra temperaturi maxime aproape record, începând de joi şi continuând în următoarele zile. Duminică, se aşteaptă 31 grade Celsius în Jacksonville, Florida, citează News.ro.

Pe tot parcursul zilei de joi, în unele locuri din nord erau de aşteptat un strat de încă 46 cm de zăpadă, vânt de 80 km pe oră şi temperaturi de minus 40 de grade Celsius, a anunţat Serviciul Naţional de Meteorologie.

În Wisconsin, Michigan, Illinois, Indiana şi New York, vântul puternic şi ploile îngheţate au lăsat joi dimineaţă aproximativ 900.000 de locuinţe şi companii fără curent electric, potrivit Poweroutage.us.

În apropiere de oraşul Grand Rapids, Michigan, grav afectat de inundaţii, un pompier a murit într-un incident în care a fost implicată o linie electrică doborâtă de gheaţă, au anunţat autorităţile locale pe Twitter.

Furtuna a întârziat sau a anulat peste 1.300 de zboruri în întreaga ţară, potrivit Flightware.com, iar autorităţile au avertizat că şoferii vor avea parte de condiţii rutiere periculoase.

În Ann Arbor, Michigan, unde se află Universitatea din Michigan, aproape 20.000 de locuinţe şi firme au rămas fără curent electric. Cursurile de la universitate nu au fost anulate, dar studenţii au fost sfătuiţi să dea dovadă de prudenţă.

O furtună separată a generat o vreme neobişnuită în California, unde o mare parte din stat s-a aflat sub avertizări de vânt puternic şi furtună. În San Francisco au fost raportate fenomene de iarnă, în timp ce în zonele înalte - chiar şi în zona Los Angeles - erau aşteptate condiţii de viscol. Până sâmbătă, s-ar putea acumula până la 2,4 metri de zăpadă pe Muntele Baldy, la aproximativ 72 km est de Los Angeles, în Munţii San Gabriel.

Experţii spun că frecvenţa şi intensitatea din ce în ce mai mare a acestor furtuni, care alternează cu valuri de căldură extremă şi perioade de secetă, sunt simptome ale schimbărilor climatice. În timp ce Coasta de Est a avut parte de o iarnă relativ blândă, Câmpia de Nord a cunoscut o iarnă extremă în ceea ce priveşte căderile de zăpadă şi temperaturile scăzute, potrivit serviciului meteorologic.

Joi dimineaţă, ningea puternic în Minneapolis, unde deja e depus un strat consistent de zăpadă. Imaginile video şi fotografiile de pe reţelele sociale au arătat maşini blocate pe şosele, în timp ce străzile şi trotuarele erau acoperite de troiene. Peste 29.000 de elevi au intrat în online pentru restul săptămânii, în timp ce zeci de districte şcolare au anulat cursurile în Dakota de Nord şi de Sud, Colorado, Michigan şi Wyoming.

Meteorologii spun că furtuna ar urma să slăbească din intensitate pe parcursul zilei de joi. (News.ro)