Un judecător american a ordonat joi ca fostul președinte Donald Trump să fie interogat în procesele intentate de către doi foști oficiali ai FBI care susțin că au fost ținta unei campanii de presiuni politice nepotrivite din partea Casei Albe, potrivit Reuters.

Donald TrumpFoto: snapshot/Future Image/D Van Tine / Shutterstock Editorial / Profimedia

Judecătoarea districtuală americană Amy Berman Jackson a decis că directorul FBI, Christopher Wray, trebuie, de asemenea, să se prezinte la o depoziție cu avocații celor doi, Peter Strzok și Lisa Page, care s-au numărat printre mai mulți angajați ai FBI care au făcut schimb de mesaje critice la adresa lui Trump în timpul campaniei prezidențiale din 2016, mesaje scurse în presă apoi.

Judecătoarea a precizat, într-un scurt ordin, că Trump ar trebui să se supună la două ore de întrebări pe un „set restrâns” de subiecte și că Wray ar trebui să fie interogat sub aceiași parametri limitați.

Jackson i-a dat președintelui Joe Biden termen până la 24 martie pentru a decide dacă va invoca privilegiul executiv pentru a limita sfera interogatoriilor în cadrul depozițiilor.

Strzok și Page au jucat un rol important atunci când Trump a afirmat că FBI a fost părtinitor din punct de vedere politic fiind împotriva sa.

Strzok, un agent special al FBI care a lucrat la investigațiile privind legăturile lui Trump cu Rusia și utilizarea de către Hillary Clinton a unui server privat de e-mail în perioada în care era secretar de stat, l-a dat în judecată în 2019, susținând că concedierea sa din 2018 a fost rezultatul presiunilor politice din partea lui Trump. El susține că a fost concediat abuziv.

Page a intentat la rândul său un proces pentru presupuse încălcări ale vieții private care decurg din scurgerea mesajelor.

Departamentul de Justiție a susținut că Strzok a fost concediat pentru că a încălcat politicile FBI și a subminat încrederea în birou.

Atât Trump, cât și Wray s-au împotrivit citațiilor de a se prezenta la depoziții.