Pentagonul a publicat miercuri un selfie realizat în cabina de pilotaj a unui avion de spionaj U-2, în timp ce un pilot zbura deasupra balonului de supraveghere chinezesc care a fost doborât de armata americană la începutul lunii februarie, scrie CNN.

Rămășițele balonului spion doborât de SUA, recuperate de marina americanăFoto: US Navy/ MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Selfie-ul, realizat de pilotul avionului U-2, arată umbra aeronavei asupra balonului și o imagine clară a încărcăturii balonului în timp ce acesta traversa partea continentală a Statelor Unite.

Balonul a fost reperat pentru prima dată de SUA la 28 ianuarie și, în cele din urmă, a fost doborât de un F-22 în largul coastei Carolinei de Sud după ce a traversat țara.

CNN a scris prima dată despre existența acestei fotografii.

Sursă foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U-2 este un avion de recunoaștere și supraveghere de mare altitudine, cu un singur loc, cu „caracteristici asemănătoare unui planor", potrivit Forțelor Aeriene.

Deoarece avioanele „zboară în mod regulat la altitudini de peste 21.000 de metri ", piloții „trebuie să poarte un costum presurizat complet, similar cu cel purtat de astronauți".

Fotografia publicată miercuri arată clar pilotul zburând deasupra balonului, care plutea la peste 20 de km când a fost observat deasupra statului Montana.

Selfie-ul a fost făcut la o săptămână după ce balonul a intrat în spațiul aerian al SUA, în apropiere de Alaska, iar NORAD a trimis avioane de luptă pentru a face o identificare, potrivit oficialilor din domeniul apărării.