Îngrijorările legate de securitatea datelor au determinat autoritățile chineze să ceară firmelor de stat să nu mai folosească cele mai mari patru firme de contabilitate la nivel mondial, în timp ce Beijingul încearcă să limiteze influența auditorilor occidentali, potrivit Bloomberg News.

Containere in ChinaFoto: Max421, Dreamstime.com

Ministerul de Finanțe din China se numără printre entitățile guvernamentale care au dat îndrumări informale unor întreprinderi de stat încă de luna trecută, îndemnându-le să lase să expire contractele cu PwC, EY, KPMG și Deloitte, potrivit raportului, care citează persoane familiare cu acest subiect.

În timp ce filialele offshore pot folosi auditorii globali, firmele-mamă ale acestora au fost îndemnate să angajeze contabili locali chinezi sau din Hong Kong atunci când contractele urmează să fie reînnoite, a declarat una dintre persoane pentru Bloomberg.

PricewaterhouseCoopers (PwC) a refuzat să comenteze, iar celelalte firme de audit importante nu au răspuns imediat, potrivit Reuters.

Politica privind datele este unul dintre mai multe domenii asupra cărora China și-a înăsprit controlul pentru a încerca să se asigure că practicile nu amenință interesele naționale și economice ale țării.

În același timp, tensiunile geopolitice sunt la cote ridicate, unii lideri de afaceri exprimându-și îngrijorarea cu privire la decuplarea Chinei, a doua cea mai mare economie a lumii, de Statele Unite, cea mai mare.

China a pus în aplicare Legea privind securitatea datelor în septembrie 2021, impunând în linii mari companiilor și localităților chineze să clasifice datele în funcție de relevanța lor pentru securitatea națională și economie.

Principalele firme de contabilitate din lume în funcție de venituri sunt Deloitte, PwC, Ernst & Young (EY) și Klynveld Peat Marwick Goerdeler (KPMG), sau Big Four.

Acestea au obținut împreună venituri de 20,6 miliarde de yuani (2,99 miliarde de dolari) de la toți clienții chinezi în 2021, potrivit Bloomberg, care citează date ale Ministerului de Finanțe.

foto: Dreamstime