Trupele israeliene au ucis 10 palestinieni, dintre care cel puțin trei bărbați înarmați și trei civili, și au rănit alți peste 100 în timpul unui raid efectuat miercuri într-un oraș din Cisiordania ocupată, au declarat martori și oficiali medicali, potrivit Reuters.

Soldati israelieniFoto: Mosab Shawer / Zuma Press / Profimedia

Armata israeliană a confirmat operațiunea din Nablus, spunând că trupele au ripostat după ce au fost atacate cu focuri de armă în timp ce încercau să rețină militanți suspectați că plănuiau atacuri iminente. Nu au existat victime israeliene, a precizat un comunicat al armatei.

Facțiunea militantă palestiniană Jihadul Islamic a declarat că doi dintre comandanții săi din Nablus au fost încercuiți într-o casă de către trupele israeliene, declanșând o confruntare care a atras și alți atacatori. S-au auzit explozii, iar tinerii din zonă au aruncat cu pietre în transporturile blindate ale trupelor.

Surse palestiniene au declarat că cei doi comandanți ai Jihadului Islamic au fost uciși împreună cu un alt bărbat înarmat. Printre victime se numără, de asemenea, cel puțin trei civili, printre care un bărbat de 72 de ani și un băiat de 14 ani. Oficiali medicali au declarat că 102 palestinieni au fost răniți, dintre care șase în stare critică.

În cadrul unui briefing cu reporterii, un oficial militar israelian de rang înalt a declarat că raidul a durat aproximativ patru ore, trupele fiind supuse unui tir intens de pe acoperișuri și de la atacatori înarmați pe motociclete.

Nablus și orașul vecin Jenin au fost în centrul raidurilor pe care Israelul le-a intensificat în ultimul an, în urma unui val de atacuri de stradă letale ale palestinienilor în orașele sale.

Șaizeci și unu de palestinieni, inclusiv bărbați înarmați și civili, au fost uciși în 2023, a declarat ministerul palestinian al sănătății. Zece israelieni și un turist ucrainean au murit în atacuri palestiniene în aceeași perioadă, potrivit Ministerului israelian de Externe.

"Condamnăm raidul ocupației în Nablus și cerem să se pună capăt atacurilor continue împotriva poporului nostru", a declarat Nabil Abu Rudeineh, purtătorul de cuvânt al președintelui palestinian Mahmoud Abbas.