Forțele armate ale Chinei vor recruta pentru prima dată femei care să piloteze avioane de pe portavioane, într-un demers care se adresează inclusiv studenţilor care nu provin din şcoli militare, a informat miercuri oficiosul chinez Global Times, preluat de EFE și Agerpres.

Armata ChinaFoto: Xinhua / Eyevine / Profimedia

Noutatea reprezintă un „pas istoric pentru femeile din cadrul forţelor armate chineze”, a scris publicaţia citată.

China dispune în prezent de trei portavioane: Liaoning, de fabricaţie rusă şi nava soră a singurului portavion pe care îl mai are Rusia, Shandong, de fabricaţie autohtonă şi lansat la apă la sfârşitul lui 2019, și Fujian, inaugurat în vara anului trecut.

Planul de recrutare de piloţi de marină pentru 2023 a fost extins pentru a include absolvenţi de ştiinţe şi inginerie proveniţi din universităţi civile, studenţi care îşi efectuează serviciul militar în cadrul forţelor navale şi absolvenţi care sunt deja înrolaţi în aceste forţe, menţionează Global Times.

Până acum, accesul la aceste posturi era limitat la absolvenţii şcolilor militare.

„Piloţii de avioane de portavion sunt în centrul capacităţii de luptă a portavioanelor şi transformarea accelerată a forţelor navale chineze presupune că nevoia pentru astfel de piloţi este tot mai urgentă”, a declarat un oficial chinez sub rezerva anonimatului.

Potrivit analistului în probleme de apărare Song Zhongping, China dispune de 100 de avioane de portavion pentru care are nevoie de circa 200 de piloţi.