Genaro García Luna, fost ministru al Securităţii din Mexic şi considerat a fi fosta imagine a războiului împotriva drogurilor, a fost găsit vinovat de primirea a milioane de dolari de la cel mai mare grup infracţional din Mexic, cartelul de droguri Sinaloa, al lui Joaquín "El Chapo" Guzmán, transmite BBC.

Genaro García LunaFoto: Dario Lopez-Mills / AP / Profimedia

García Luna - care a fost arestat în Texas în 2019 - pledase nevinovat. Bărbatul de 54 de ani ar putea fi condamnat la închisoare pe viaţă. El va ispăşi oricum minimul obligatoriu de 20 de ani, potrivit unui comunicat al Departamentului de Justiţie.

Verdictul a fost dat după un proces de patru săptămâni şi trei zile de deliberare a juriului la Tribunalul districtual american din Brooklyn, New York.

Procurorii au declarat că fostul şef al echivalentului mexican al Biroului Federal de Investigaţii din SUA a acceptat milioane de dolari îndesate în serviete şi livrate de membrii cartelului de droguri Sinaloa al lui Joaquín "El Chapo" Guzmán.

García Luna, care s-a mutat în SUA după ce a părăsit funcţia, este cel mai înalt oficial mexican care a fost judecat vreodată în SUA.

Pe Twitter, un purtător de cuvânt al actualului preşedinte mexican Andrés Manuel López Obrador, Jesús Ramírez Cuevas, a lăudat decizia şi l-a luat la ţintă pe fostul preşedinte mexican Felipe Calderón.

García Luna a lucrat în timpul mandatului lui Calderón, care a supravegheat o campanie de combatere a cartelurilor de droguri începând din 2006.

Fostul ministru - considerat în general arhitectul războiului împotriva drogurilor din Mexic - ar fi împărtăşit informaţii cu cartelul de droguri Sinaloa despre rivalii săi şi ar fi avertizat grupul cu privire la operaţiunile de aplicare a legii.

García Luna a negat acuzaţiile.

Afirmaţiile privind implicarea lui García Luna în cartelul Sinaloa au ieşit la iveală pentru prima dată în timpul unui proces împotriva lui Guzmán, care a fost condamnat în 2019.

Cazul împotriva fostului ministru a fost construit pe baza mărturiei a nouă martori cooperanţi, majoritatea membri condamnaţi ai cartelului. García Luna a refuzat să depună mărturie la proces, dar soţia sa, Linda Cristina Pereyra, a luat cuvântul şi a încercat să minimalizeze situaţia financiară şi stilul de viaţă al celor doi.

În pledoaria finală, procurorul american Saritha Komatireddy a declarat că cartelul Sinaloa nu ar fi putut construi un "imperiu global al cocainei" fără ajutorul lui García Luna.

"I-au plătit inculpatului mită pentru protecţie", a spus ea.

Avocaţii lui García Luna au susţinut că martorii au depus mărturie împotriva lui pentru a se "salva" după ce au comis "crime oribile".