Clubul presei straine a anuntat ca 30 de incidente au avut loc intre autoritatile chineze si jurnalistii straini care incercau sa acopere evenimentele din Tibet, se arata intr-un comunicat dat publicitatii si preluat de France Presse. Ziaristii straini au reclamat faptul ca autoritatile de la Beijing au obstructionat tentativele lor de a se informa in legatura cu criza din aceasta zona. De altfel, premierul chinez Wen Jiabao declarase ca jurnalistii straini se pot duce la locul manifestatiilor in Lhasa, insa nu a precizat cand. Tibetul este accesibil ziaristilor straini care detin permis special, insa accesul in regiune a fost interzis in urma cu o saptamana.

Intre timp, autoritatile de la Beijing au anuntat ca peste 100 de persoane implicate in protestele din Tibet s-au predat politiei, potrivit BBC. In capitala Lhasa sunt inca in vigoare masuri de securitate sporita, dupa mai mult de o saptamana de proteste fata de guvernarea chineza.

Calugarii budisti au manifestat, de la inceputul saptamanii trecute, in Tibet dar si in provinciile invecinate, cu ocazia implinirii a 49 de ani de la rascoala din Lhassa, in urma careia liderul spiritual al tibetanilor, Dalai-Lama, a plecat in exil, in India. Potrivit unui bilant oficial, in timpul violentelor au decedat 13 persoane, insa tibetanii aflati in exil vorbesc despre 100 de morti.