Marea Britanie se confruntă cu o penurie de legume, în special de roșii, după ce aprovizionarea supermarketurilor a fost afectată de recoltele perturbate din sudul Europei și din nordul Africii, ceea ce a determinat două mari magazine alimentare să limiteze achizițiile clienților, potrivit AFP.

Roșii de grădinăFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Lanțul alimentar Asda din Marea Britanie a declarat marți că a introdus o limită temporară pentru achizițiile de roșii, ardei, castraveți, salată verde, pungi de salată, broccoli, conopidă și, de asemenea, zmeură.

„La fel ca și alte supermarketuri, ne confruntăm cu probleme de aprovizionare pentru unele produse care sunt cultivate în sudul Spaniei și în nordul Africii”, a declarat un purtător de cuvânt al Asda.

Rivalul Morrisons a declarat că va impune un plafon de două pungi per client pentru roșii, castraveți, salată și ardei începând de miercuri.

Rețelele de socializare au fost inundate de imagini cu rafturi goale de fructe și legume, cu roșii în special în lipsă.

British Retail Consortium (BRC), care reprezintă toate supermarketurile importante, inclusiv liderul de piață Tesco și Sainsbury's (nr. 2), a declarat că problemele de aprovizionare sunt la nivelul întregii industrii.

Acesta a declarat că vremea dificilă din sudul Europei și din nordul Africii a perturbat recoltele pentru o serie de culturi.

„În timp ce se așteaptă ca întreruperile să dureze câteva săptămâni, supermarketurile sunt pricepute în gestionarea problemelor legate de lanțul de aprovizionare și colaborează cu fermierii pentru a se asigura că clienții au acces la o gamă largă de produse proaspete”, a declarat Andrew Opie, directorul pentru alimentație și sustenabilitate al BRC.

Comercianții de produse alimentare au declarat că situația a fost agravată de o producție de iarnă mai redusă în serele din Marea Britanie și Olanda din cauza costurilor ridicate ale energiei.

Deși este în mare măsură autosuficientă în timpul verii, Marea Britanie importă de obicei 95% din roșiile sale și 90% din salată din decembrie până în martie, potrivit datelor BRC.

Marea Britanie se bazează în special pe Spania și, din ce în ce mai mult, pe Maroc, care la începutul acestei luni a interzis exporturile de roșii, ceapă și cartofi către țările din Africa de Vest pentru a reduce prețurile interne și a proteja exporturile către Europa.

Producătorii spanioli și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea.

Zăpadă și grindină și „nu Brexitul”

James Bailey, directorul executiv al supermarketului de lux Waitrose, a declarat că vremea extremă, mai degrabă decât Brexitul, este de vină.

„A nins și a căzut grindină în Spania, grindină în Africa de Nord săptămâna trecută - asta distruge o mare parte din aceste culturi”, a declarat el la radio LBC.

„Mai lăsați-ne vreo două săptămâni și celelalte sezoane de creștere din alte părți ale lumii vor fi recuperat și ar trebui să putem să recuperăm această aprovizionare”.

Anul trecut, maketurile din Marea Britanie au suferit întreruperi în aprovizionare din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, dar disponibilitatea s-a îmbunătățit înainte de Crăciun, cu excepția ouălor.

Alte țări europene par a fi mai puțin afectate decât Marea Britanie, Metro (Germania) afirmând că nu a fost afectat.

„Situația începe să fie îngrijorătoare, deoarece unele companii încep să aibă probleme în a respecta programele clienților lor”, a declarat într-un comunicat Asociația Organizațiilor Producătorilor de Fructe și Legume din Almeria, Coexphal.