Două cutremure puternice (de 6,4 și 5,8 grade) au zguduit din nou luni seară nordul Siriei și provincia Hatay din sudul Turciei, cele mai afectate de cutremurul din 6 februarie, care a provocat moartea a peste 45.000 de persoane în ambele țări, potrivit AFP și Reuters.

Cutremur în TurciaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Cel puțin trei persoane au murit în Turcia, a anunțat în cursul serii ministrul de interne Suleyman Soylu. Vicepreședintele Fuat Oktay anunțase anterior că opt persoane au fost rănite în urma prăbușirii unor clădiri care erau deja avariate.

În Siria, 47 de persoane au fost rănite la Alep când au fost prinse de panică în timp ce încercau să fugă, a anunțat agenția Sana. Șeful grupului sirian de salvare Căștile Albe a declarat că 125 de persoane au fost rănite în nordul țării.

Primul cutremur, cu magnitudinea 6,4 și cu epicentrul în Defne, un district din apropiere de Antakya, s-a produs la ora 20:04 (17:04 GMT) și a fost resimțit foarte violent de echipele AFP din Antakya și Adana, la 200 km mai la nord.

Atenție, imagini cu impact emoțional!

Seismul a fost urmat trei minute mai târziu de un alt cutremur cu magnitudinea 5,8 în Samandag, un oraș de coastă situat mai la sud.

Potrivit agenției turce de ajutorare Afad, cel puțin alte două cutremure de magnitudine 5,2 s-au produs în cursul serii. Acestea au fost "replici de-a lungul faliei Anatoliene" și nu noi "cutremure independente", a declarat Dr. Övgün Ahmet Ercan, inginer geofizician.

Spitalul public din portul Iskenderum și Spitalul Universitar Mustafa Kemal din Antakya au fost evacuate ca măsură de precauție, a anunțat agenția de presă DHA, iar pacienții de la terapie intensivă au fost transferați la un spital de campanie. Centrul de coordonare de urgență al ADF a fost, de asemenea, evacuat.

O avertizare de inundații a fost emisă pentru coasta turcă, dar a fost ulterior ridicată.

Doi reporteri Reuters au declarat că cutremurul a fost puternic și de durată, deteriorând clădiri și lăsând praf în aerul nopții în centrul orașului Antakya, unde a fost centrat. A fost resimțit și în Egipt și Liban, au declarat reporterii Reuters.

Centrul Seismologic European Mediteranean (EMSC) a declarat că cutremurul a avut loc la o adâncime mică, de 2 km.

Poliția a patrulat în Antakya, în timp ce ambulanțele s-au grăbit să ajungă în zona afectată de cutremur din apropierea centrului orașului. Două persoane au leșinat, în timp ce alte persoane au umplut străzile din jurul parcului central efectuând apeluri de urgență pe telefoanele mobile.

Reuters a văzut echipe de salvare turcești alergând pe jos după ultimul cutremur pentru a verifica starea locuitorilor, majoritatea dintre ei locuind în corturi temporare după cutremurul de acum două săptămâni.

Peste 6.000 de replici au fost înregistrate de la cutremurul cu magnitudinea de 7,8 care a devastat sudul Turciei și Siria.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis luni construirea a 200.000 de locuinţe în cele 11 provincii turce afectate de cutremurele devastatoare din 6 februarie, transmite AFP.

„Niciunul dintre imobile nu va fi mai înalt de trei sau patru etaje”, a declarat Erdogan aflat în provincia Hatay (sud), cea mai afectată de seismele 7,8 și 7,5 grade ce au făcut peste 41.000 de morţi în Turcia şi au distrus sau avariat grav peste 118.000 de locuinţe.

„Toate locuinţele vor fi reconstruite de la zero (...) pe terenuri solide şi în conformitate cu bunele practici”, a insistat şeful statului turc, precizând că operaţiunile pentru construirea acestor locuinţe vor începe în martie.

Locuinţele vor fi construite la distanţă de liniile de falie, „mai aproape de munţi, pentru a fi protejate de probleme ce ţin de solurile moi”.