Miniştrii de externe din UE se reunesc luni la Bruxelles, înainte de împlinirea unui an de la invazia rusă din Ucraina, una dintre temele de discuţie fiind un nou pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, potrivit DPA.

HotNews.roFoto: Hotnews

Comisia Europeană a propus a zecea serie de sancțiuni împotriva Rusiei, care se concentrează pe controale asupra exporturilor şi pe combaterea evitării sancţiunilor şi care urmează să fie adoptate până la 24 februarie, fără ca luni să fie aşteptată o decizie finală.

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, ia parte la reuniune, în contextul în care omologii săi din UE analizează noi mijloace de a sprijini Ucraina, cum ar fi furnizări de muniţie şi de arme.

Estonia vrea extinderea unei scheme care compensează ţările ce livrează arme Kievului pentru a include o achiziţie comună de muniţie pentru Ucraina, precum şi completarea stocurilor blocului comunitar.

La reuniune participă, de asemenea, şi ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, în contextul îngrijorărilor pentru regiune după recenta schimbare de guvern de la Chişinău şi acuzaţiile de amestec al Rusiei.

În plus, luni ar urma să fie convenite noi sancţiuni împotriva unor organizaţii şi persoane din Iran, în contextul în care Teheranul continuă să reprime protestele antiguvernamentale.

Pe agenda discuţiilor se află şi ajutorul pentru Afganistan după ce talibanii le-au interzis femeilor să lucreze pentru organizaţiile neguvernamentale, precum şi priorităţile UE pentru conferinţa privind clima COP 26 a ONU, care este în pregătire, scrie Agerpres.