Aprobările lente de exporturi de către guvernul german blochează exporturile de armament ale Airbus Defence & Space în valoare de câteva miliarde de euro, a declarat duminică directorul general al companiei, cerând Berlinului să accelereze procesul, transmite Reuters.

Michael Schoellhorn, alături de cancelarul ScholzFoto: Political-Moments / imago stock&people / Profimedia

"Mai multe ţări sunt interesate de (avionul de transport militar) A400M. Din păcate, avem dificultăţi în obţinerea la timp a licenţelor germane de export", a declarat Michael Schoellhorn pentru Reuters, într-un interviu la Conferinţa de Securitate de la München.

"Problema noastră este că nu am primit încă niciun contract de la Zeitenwende şi că exporturile importante nu sunt aprobate. Acest lucru ne pune într-o situaţie foarte nesatisfăcătoare", a spus Schoellhorn.

El s-a referit la un fond special de 100 de miliarde de euro înfiinţat anul trecut pentru a dezvolta armata, după ce cancelarul Olaf Scholz a anunţat o ”Zeitenwende” sau o schimbare radicală în zilele politicii de securitate în timpul invaziei Ucrainei de către Rusia.

"Nu putem suporta întârzierile constante (în procedurile de export). Planificarea securităţii este esenţială", a spus Schoellhorn.

El a declarat că comenzile pentru mai multe produse, nu numai pentru A400M, au rămas blocate de guvernul de la Berlin, dar a refuzat să ofere detalii, deşi a oferit o estimare aproximativă a volumului financiar.

”În total, vorbim de câteva miliarde de euro”, a spus el.

În ceea ce priveşte A400M cu pierderi, Schoellhorn a spus că nu se aşteaptă la alte costuri semnificative din cauza problemelor industriale, dacă evoluţiile vor continua aşa cum au făcut-o în ultimii ani, după ce rezultatele Airbus au arătat joi costuri suplimentare de 500 de milioane de euro.

El a adăugat că, în cele din urmă, compania ar trebui să primească plăţi parţiale neplătite de clienţi.

Întrebat dacă în viitoarele proiecte spaţiale Europa va trebui să recurgă la compania SpaceX a lui Elon Musk, în urma pierderii de către Airbus Defence & Space a doi sateliţi transportaţi de o rachetă Vega C, Schoellhorn a spus că orice astfel de soluţie ar fi temporară.

”În funcţie de misiune, va trebui să folosim temporar alte lansatoare, fie că vor veni de la SpaceX, fie din altă parte, va trebui să vedem. Dar nu vrem să facem asta pe termen lung”, a spus el.