Popularitatea preşedintelui francez Emmanuel Macron se află la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, potrivit unui sondaj IFOP publicat de Journal du Dimanche

Preşedintele francez Emmanuel MacronFoto: Jacques Witt/Pool / Bestimage / Profimedia

În contextul tensiunilor sociale puternice generate de preconizata reformă a pensiilor, ratingul de popularitate al preşedintelui şi al guvernului său continuă să se erodeze.

Doar 32% dintre francezi mai sunt mulţumiţi de Emmanuel Macron, preşedintele atingând cel mai scăzut nivel de popularitate din februarie 2020, înainte de criza Covid. Cota de popularitate a lui Emmanuel Macron s-a prăbuşit cu două puncte în februarie.

El a scăzut astfel cu şase puncte procentuale în total de la începutul lunii septembrie şi de la lansarea proiectului său privind pensiile, revenind astfel la minimul său de dinaintea crizei Covid. Potrivit acestui barometru lunar, Emmanuel Macron regresează în special în rândul susţinătorilor stângii (cu 12 puncte procentuale) şi chiar în rândul propriilor săi alegători din primul tur de la prezidenţiale (cu 4 puncte).

Nici prim-ministrul său nu stă mai bine: Elisabeth Borne şi-a văzut popularitatea scăzând cu 3 puncte procentuale, la 29% opinii favorabile, cel mai scăzut nivel al său de la preluarea mandatului la Matignon, în mai anul trecut.

Sondajul a fost realizat în perioada 9-16 februarie 2023, pe un eşantion de 1.952 de persoane, reprezentativ pentru populaţia franceză în vârstă de 18 ani şi peste, precizează Journal du Dimanche.