Coreea de Nord a afirmat, duminică, faptul că a testat cu o zi în urmă racheta balistică intercontinentală Hwasong-15, în cadrul unui „exerciţiu de lansare subită” care confirmă disponibilitatea sa pentru „un contraatac mobil şi puternic” faţă de forţe ostile, scrie Reuters.

Racheta balistica lansata de Coreea de NordFoto: Yuki Kurose / AP / Profimedia

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune în marea din largul coastelor de vest ale Japoniei sâmbătă după-amiază, după ce a avertizat asupra unui răspuns puternic la anunţatele exerciţii militare ale Coreei de Sud şi Statelor Unite.

„Exerciţiul surpriză de lansare a rachetei balistice intercontinentale... este o dovadă concretă a eforturilor consistente ale forţei nucleare a Republicii Populare Democrate Coreea de Nord de a-şi transforma capacitatea unui contraatac nuclear fatal asupra forţelor ostile într-una irezistibilă”, a arătat agenţia de ştiri de stat KCNA.

Duminică, sora liderului nord-coreean Kim Jong Un, Kim Yo Jong, s-a arătat iritată de Statele Unite pentru încercarea de a transforma Consiliul de Securitate al ONU în ceea ce ea a numit ”un instrument pentru politica sa ostilă odioasă” faţă de Phenian.

„Avertizez că vom urmări fiecare mişcare a duşmanului şi vom lua contramăsuri în consecinţă, foarte puternice şi zdrobitoare faţă de fiecare mişcare ostilă nouă”, a afirmat ea.

Testul de sâmbătă, primul cu rachetă al Coreei de Nord de la 1 ianuarie, a venit după ce Phenianul a ameninţat, vineri, cu un răspuns „fără precedent de persistent şi puternic” la faptul că Coreea de Sud şi Statele Unite se pregătesc pentru exerciţiile militare anuale, ca parte a eforturilor de a contracara ameninţările nucleare şi cu rachete crescânde ale Coreei de Nord.

Agenţia de ştiri de stat a afirmar că racheta a zburat 989 de kilometri în 4.015 secunde, până la o altitudine maximă de 5.768 de kilometri înainte de a lovi cu acurateţe o zonă prestabilită din largul mării. Hwasong-15 a fost testată pentru prima dată în 2017.

Ordinull dat de Kim Jong Un

Lansarea, ghidată de Biroul General de Rachete, a avut loc pe baza unui „ordin de urgenţă privind puterea de foc” dat la răsărit, urmate de un ordin scris al lui Kim Jong Un, a arătat KCNA.

Drapelul biroului pentru rachete a fost văzut pentru prima dată în presa de stat recent, sugerând că Coreea de Nord ar fi creat o unitate militară care să opereze noile rachete balistice intercontinentale.

„Partea importantă aici este că exerciţiul a fost ordonat în acea zi, fără un avertisment pentru echipa implicată”, a spus Ankit Panda, un expert în rachete de la Fundaţia Carnegie pentru Pace Internaţională, cu sediul în Statele Unite. ”Intervalul de timp dintre emiterea ordinului şi lansare va scădea, cel mai probabil, odată cu testările suplimentare”, a afirmat el.

Unitatea militară a primit o „notă excelentă” la acest test, iar partidul de guvernământ din Coreea de Nord ”a apreciat capacitatea reală de război a unităţilor de rachete balistice intercontinentale care sunt gata pentru contraatacuri mobile şi puternice”, a adăugat KCNA.

Analiştii afirmă că Coreea de Nord ar putea să mai facă şi alte testări de arme, inclusiv o nouă rachetă cu combustibil solid, care ar putea ajuta Nordul să îşi desfăşoare rachetele mai rapid în eventualitatea unui război.

Programele de rachete balistice şi arme nucleare ale Coreei de Nord sunt interzise prin rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU, dar Phenianul afirmă că dezvoltarea armelor sale este necesară pentru a contracara „politicile ostile” duse de Washington şi aliaţii săi.(sursă news.o)