O rachetă israeliană a lovit, duminică dimineaţă, o clădire din cartierul Kafr Sousa din centrul Damascului, în apropiere de un mare şi bine păzit complex de securitate iranian. Cinci persoane au murit, afirmă martori şi oficiali citaţi de Reuters.

Soldați sirieni în cartierul Kafr Sousa, lovit de racheteFoto: STRINGER / AFP / Profimedia

Lovitura ţintită a avariat mai multe clădiri în cartierul foarte populat din apropiere de piaţa Omayyad, în centrul capitalei Siriei, unde în zone rezidenţiale se află imobile de securitate cu mai multe etaje.

Un oficial al Poliţiei a declarat presei de stat că sunt mai mulţi morţi şi răniţi.

Un purtător de cuvânt al Armatei israeliene a refuzat să comenteze.

Citând o sursă din armată, presa de stat a relatat că Israelul a lansat mai multe rachete în diferite zone din capitală la scurt timp după miezul nopţii, provocând moartea a cinci persoane şi rănirea altor 15 printre civili, precum şi pagube la mai multe clădiri rezidenţiale.

”Au fost avariate mai multe locuinţe civile şi sunt pagube materiale în mai multe cartiere din Damasc şi din vecinătatea sa”, a transmis armata.

Nu se ştie deocamdată dacă atacul a vizat o persoană anume.

Comandantul Hezbollah pro-iranian Imad Moughniyeh a fost ucis în 2008 într-un atac cu bombă din Kafr Sousa, o zonă intens controlată de Poliţie, unde locuitorii spun că sunt mai multe agenţii de securitate iraniene, inclusiv un centru cultural important.

De aproape zece ani, Israelul lansează atacuri aeriene împotriva unor transferuri de arme despre care se suspectează că sunt sponsorizate de Iran şi a unor mişcări de personal în Siria, aflată în apropiere. Oficialii israelieni au recunoscut rareori responsabilitatea unor astfel de operaţiuni.

Iranul şi-a extins prezenţa militară în Siria în ultimii ani şi are breşe în cele mai multe zone controlate de stat, cu mii de membri ai miliţiilor şi grupărilor paramilitare locale sub comanda sa, afirmă surse din spionajul occidental.

Israelul şi-a intensificat, în ultimele luni, loviturile asupra aeroporturilor siriene şi a bazelor aeriene pentru a întrerupe folosirea de către Iran a livrărilor aeriene pentru a duce arme aliaţilor din Siria şi Liban, inclusiv Hezbollahului din Liban, sprijinit de Iran.

Loviturile fac parte dintr-o escaladare a ceea ce a fost un conflict de mică intensitate, al cărui scop era de a încetini împământenirea crescândă a Iranului în Siria, afirmă experţi militari israelieni.

Miliţiile apropiate de Iran, conduse de Hezbollahul din Liban, au acum o mare influenţă în zone vaste din estul, sudul şi nord-vestul Siriei şi în câteva suburbii ale capitalei.

Guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad's nu a recunoscut niciodată public faptul că forţele iraniene acţionează în numele său în războiul civil din Siria, afirmând că Teheranul are acolo doar consilieri militari.