Un grup de oficiali chinezi a sosit sâmbătă în Taiwan, în prima vizită din ultimii trei ani, de la începutul pandemiei de COVID-19, pentru a participa la un eveniment cultural într-o perioadă de tensiuni militare crescânde în Strâmtoarea Taiwan, informează Reuters.

Taiwanul îşi prezintă cel mai avansat avion de luptă, F-16VFoto: Sam Yeh / AFP / Profimedia

Guvernul din Taiwan a permis săptămâna aceasta călătoria a şase oficiali, conduşi de Liu Xiaodong, şef adjunct al biroului din Shanghai al Oficiului pentru Afaceri Taiwan din China, să participe la Festivalul Lampioanelor din Taipei, la invitaţia oficialităţilor oraşului.

Liu, care a sosit pe aeroportul Songshan din Taipei, nu a răspuns la întrebările reporterilor, iar grupul său a fost urcat într-o dubă sub măsuri importante de securitate.

Un grup mic de aproximativ zece susţinători ai independenţei au protestat faţă de sosirea lui în afara aeroportului, strigând „Taiwan şi China, ţări separate” şi „Chinezilor, plecaţi”, în timp ce pe drumul de la aeroport un alt grup mic de susţinători pro-China le-au strigat bun venit.

Chilly Chen, şeful Biroului Republicii Taiwan pro-independenţă, a declarat pentru Reuters că poporul taiwanez a fost foarte ospitalier şi a primit vizitatori, dar este îngrijorat că vor veni să impulsioneze politicile chineze pe insula democratică.

„Tot ceea ce face China este în slujba politicii, iar scopul lor este cu siguranţă un front unit”, a adăugat Chen, referindu-se la denumirea politicii Chinei de a coopta pe non-comunişti şi în special pe oamenii din Taiwan.

Consiliul pentru Afaceri Continentale din Taiwan a anunţat că grupului i s-a permis să vină atâta timp cât îşi păstrează un profil scăzut şi speră că vizita lor va promova înţelegerea reciprocă şi „schimburile sănătoase şi ordonate”.

În timp ce China a refuzat să vorbească cu guvernul Taiwanului de când preşedintele Tsai Ing-wen a preluat mandatul în 2016, considerând că este separatistă, schimburile de la oraş la oraş au continuat până când au fost întrerupte de pandemie.

Cu toate acestea, administraţia lui Tsai a încercat cu prudenţă să redeschidă legăturile interpersonale mai puţin sensibile de când a ridicat controalele la frontieră legate de pandemie la sfârşitul anului trecut, cu scopul de a genera relaţii bune cu China.

Dar China continuă să desfăşoare activităţi militare în apropierea Taiwanului, inclusiv traversări aproape zilnice ale liniei mediane a Strâmtorii Taiwan cu avioanele forţelor aeriene chineze, care anterior servise ca o barieră neoficială.