Cei cinci poliţişti puşi sub acuzare pentru crimă după bătaia mortală administrată în ianuarie afro-americanului Tire Nichols, un caz care a făcut ca autorităţile să se teamă de o explozie socială şi în care Casa Albă s-a implicat puternic, au pledat "nevinovat" vineri, scrie AFP.

Funeraliile lui Tyre NicholsFoto: Andrew Nelles / AP / Profimedia

Tadarrius Bean, Demetrius Haley, Justin Smith, Emmitt Martin III şi Desmond Mills Jr au fost inculpaţi pentru crimă, vătămare corporală gravă, răpire agravată, abatere profesională şi abuz comis de o persoană din autoritatea publică.

Agenţii, are sunt ei înşişi de culoare şi au fost concediaţi după incident, au compărut vineri în faţa unui judecător la Memphis, în Tennessee, însoţiţi de avocaţii lor care au afirmat că ei pledează "nevinovat".

Mama lui Tire Nichols, RowVaughn Wells, a fost prezentă în sala de judecată, ca şi avocatul său Ben Crump, foarte activ în cazurile de violenţă a poliţiei.

Următoarea audiere a fost stabilită pentru 1 mai.

Judecătorul James Jones Jr le-a cerut inculpaţilor şi asistenţei "răbdare", îndemnându-i pe foştii poliţişti să "lucreze" şi să "coopereze" cu avocaţii lor.

"Înţelegem că pot exista emoţii puternice în acest caz, dar vă rugăm să aveţi în continuare răbdare cu noi. Toate persoanele implicate vor ca dosarul să fie închis cât mai curând posibil", s-a adresat el sălii.

"Dar este important să înţelegeţi cu toţii că statul Tennessee, precum şi fiecare dintre aceşti acuzaţi, au dreptul absolut la un proces echitabil şi nu voi permite niciun comportament care ar pune în pericol acest drept", a avertizat magistratul.

În cursul unei conferinţe de presă după audiere, Ben Crump a părut să-i răspundă judecătorului cerându-i să acţioneze "rapid".

"Nu vrem ca asta să dureze o eternitate. Avem înregistrări video", a subliniat el.

Imaginile insuportabile ale arestării au fost difuzate, fără tăieturi, la sfârşitul lui ianuarie de cele mai mari canale de televiziune din ţară, arătând amploarea calvarului tânărului şi înverşunarea poliţiştilor, loviturile cu pumnii, picioarele şi bastoanele.

"Întreaga lui familie merită o anchetă transparentă, completă şi rapidă", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Mama lui Tyre Nichols a spus la rândul său că va asista la toate audierile "până când vom obţine dreptate pentru fiul meu".

"Şi vreau ca fiecare dintre aceşti poliţişti să mă poată privi în ochi. Nu au făcut-o încă (...), nici nu au avut curajul să mă privească în ochi după ce i-au făcut fiului meu", a adăugat ea.

Tyre Nichols, 29 de ani, a fost arestat pe 7 ianuarie de poliţişti membri ai unei unităţi speciale din Memphis, în sudul Statelor Unite, pentru o încălcare a codului rutier, potrivit poliţiei.

Dar bătut crunt, atât de rău încât, potrivit familei sale, era de nerecunoscut, a murit trei zile mai târziu în spital.

Ben Crump a ţinut vineri să dezmintă cu fermitate zvonurile "imorale" referindu-se la un motiv "personal" (o legătură între victimă şi unul din poliţişti) care ar fi cauzat arestarea.

"Aceste zvonuri care circulă sunt inventate şi false", a subliniat el.

"Această problemă secundară nu are nimic de-a face cu motivul pentru care i s-a întâmplat asta lui Tyre Nichols", a adăugat avocatul. Unitatea căreia îi aparţineau agenţii avea "o tendinţă sistematică de a face asta oamenilor de culoare din Memphis. Asta e tot. Nu este nevoie să mergem mai departe", a insistat el.

Casa Albă s-a implicat puternic în acest caz.

Preşedintele Joe Biden le-a telefonat părinţilor lui Tyre Nichols, iar vicepreşedinta Kamala Harris a participat la funeralii.

Părinţii tânărului au fost şi ei invitaţi la marele discurs al preşedintelui Biden despre "Starea Uniunii" la Washington.

Moartea sa a reamintit-o pe cea a afro-americanului George Floyd, ucis de un poliţist alb în mai 2020. Manifestări împotriva rasismului şi violenţei poliţiei au cuprins apoi ţara, unite în jurul sloganului "Black Lives Matter".